Cod galben de inundatii in Maramures

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o atentionare Cod galben de inundatii, valabila pana duminica seara in 17 bazine hidrografice din vestul, nordul si nord-estul tarii, informeaza AGERPRES.

Potrivit hidrologilor, pana la duminica, la ora 19:00, se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale, cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale Cotelor de atentie in bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Lapus, afluentii mici ai Somesului aferenti sectorului aval S.H. Dej, Crasna, Barcau, Crisul Negru, Mures — afluentii mici aferenti sectorului aval S.H. Gelmar, Bega — bazin superior si afluenti, Bistrita — bazin superior si mijlociu, Moldova — bazin superior si mijlociu, Suceava, Baseu, Jijia si Barlad — bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior.

Avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 48 de ore, ca urmare a precipitatiilor prognozate si propagarii, INHGA a emis Cod galben, dupa cum urmeaza: pana sambata la ora 00:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Lapus (judetele: Maramures si Satu Mare), afluentii mici ai Somesului aferenti sectorului aval S.H. Dej (judetele: Cluj, Salaj, Maramures si Satu Mare), Crasna (judetele: Salaj si Satu Mare), Barcau (judetele: Salaj si Bihor). De asemenea, fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele Salaj si Maramures.

Conform prognozei, in intervalul 13 mai, ora 10:00 — 14 mai, ora 9:00, atentionarea va fi valabila pe raurile din bazinele hidrografice: Crisul Negru (judetele: Bihor si Arad), afluentii mici ai Muresului inferior aferenti sectorului aval S.H. Gelmar (judetele: Hunedoara si Arad), Bega — bazin superior si afluenti (judetul Timis). In aceste regiuni, fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele Bihor si Hunedoara.

Totodata, in intervalul 13 mai, ora 14:00 — 14 mai, ora 18:00, se pot produce fenomene hidrologice extreme pe raurile din bazinele hidrografice: Bistrita — bazin superior si mijlociu, Moldova — bazin superior si mijlociu, Suceava (judetele: Suceava, Neamt si Harghita), Baseu, Jijia (judetele: Botosani si Iasi), Barlad — bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea si Galati). Hidrologii precizeaza ca astfel de fenomene se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele Suceava, Neamt si Botosani.

Atentionarea a fost transmisa catre: Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala ‘Apele Romane’, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A. si Administratiile Bazinale de Apa: Somes-Tisa, Crisuri, Mures, Banat, Siret si Prut-Barlad.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *