Cod portocaliu de inundatii pe rauri din judetul Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod portocaliu de inundatii pe unele rauri din bazine hidrografice din judetele Maramures, Satu Mare si Bistrita-Nasaud, valabila pana joi, la ora 14:00, informeaza AGERPRES.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitatiilor lichide inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate, cedarii apei din stratul de zapada si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu posibile efecte severe de inundatii locale, cresteri importante de debite si niveluri cu posibile depasiri ale Cotelor de inundatie pe unele rauri din bazinele hidrografice: Tisa — afluentii mici aferenti sectorului aval S.H. Sighetu Marmatiei, Tur, Iza, Ruscova, Vaser, Lapus si afluentii de dreapta ai Somesului Mare aferenti sectorului aval S.H. Nepos, judetele Maramures, Satu Mare si Bistrita-Nasaud.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare in bazinele hidrografice: Tur — bazin superior, Sapanta, Mara, Firiza, Cavnic si Suciu.

In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza hidrologica.

Judetele Maramures, Bistrita-Nasaud si zonele de munte ale judetelor Mures si Satu-Mare se afla pana joi la ora 18:00 sub atentionare Cod galben de precipitatii abundente si intensificari ale vantului.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), in regiunile nord-vestice va ploua, iar la munte vor fi precipitatii mixte, favorizand topirea stratului de zapada.

In judetele Maramures, Bistrita-Nasaud, precum si in zona de munte a judetelor Satu-Mare si Mures, cantitatile de apa vor depasi 20 — 25 litri/metrul patrat si pe arii restranse 30 litri/metrul patrat.

Temporar, vantul va avea intensificari mai ales in Carpatii Orientali, cu viteze de 55 — 65 de kilometri/ora, iar pe creste rafalele vor depasi 80 — 90 kilometri/ora.

ANM subliniaza ca intensificari ale vantului se vor inregistra si in celelalte regiuni, indeosebi pe parcursul zilei de joi, 23 februarie, local si temporar cu viteze de 50 — 60 kilometri/ora.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2