CODUL MUNCII – Problemele cele mai des întalnite la lucrătorii din fast food-urile și magazinele din județ

Cat de respectate le sunt drepturile celor care lucrează în supermarketurile, magazinele sau fast food-urile din județ? Care sunt problemele depistate la aceste unități la controalele efectuate de inspectorii de muncă? Sunt întrebări la care ne-a răspuns Mircea Onea, purtătorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș.

„Cand discutăm de unități de alimentație publică, atunci discutăm în primul rand de timpul de muncă. Acolo apar cele mai mari probleme, la timpul de lucru. Evidențierea orei de început a lucrului și de sfarșit. Vorbim apoi de respectarea programului repaosului săptămanal, sunt cele 48 de ore consecutive, nu mai discutăm de două zile consecutive, ci de 48 de ore. Asta înseamnă că o persoană care lucrează sambătă pană la ora 12.00 trebuie să beneficieze de 48 de ore și trebuie să își înceapă activitatea de luni, de la ora 12.00. Intervalul de 48 de ore este respectat. Un alt aspect este legat de sărbătorile legale, pentru că știm că cele mai multe dintre aceste unități sunt1 deschise și pe perioada acestor sărbători. În general cam știm cand lumea este liberă.

Angajatorii sunt obligați să le acorde acea zi liberă în compensare în cele 30 de zile următoare. Dacă din motive bine determinate acea zi liberă nu poate fi acordată, atunci angajatorul este obligat să plătească spor de 100% pentru ziua respectivă. Controalele pe care noi le-am făcut au scos la iveală neevidențierea timpului de muncă, adică angajatorul profită de necesitatea persoanelor care lucrează acolo de a avea un venit, de un salariu, de o vechime în muncă, asigurare socială și atunci persoanele sunt constranse, într-o formă sau alta, de a depăși timpul de muncă reglementat. Cei mai mulți salariați acceptă depășirea acestui timp de muncă pentru că legea permite efectuarea de ore suplimentare, doar că ele trebuie compensate cu timp liber sau pot să fie plătite. Aici sunt de regulă problemele care apar. În ultima perioadă însă am constatat că încet, încet și angajatorii și-au făcut un nucleu de salariați pe care se bazează și cărora le respectă drepturile. Pentru că este o lipsă mare de personal calificat și dacă pleacă repede își găsesc un angajator care oferă condiții mai bune, salariu mai mare etc”, a declarat Onea.

Cand vine vorba de supermarketuri, în general acolo drepturile salariaților sunt repectate. Problemele apar de regulă la magazinele mici de cartier, unde angajatorii nu întotdeauna își respectă angajații și de aici reclamațiile care vin la ITM Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu