Colegiul Economic “Nicolae Titulescu” Baia Mare: Simpozionul Turism Cultural, Obiceiuri si Traditii, la editia a V-a (FOTO)

Simpozionul Turism Cultural, Obiceiuri si Traditii isi propune, prin tema aleasa – sa trezeasca interesul elevilor pentru cunoasterea domeniului ,,Turism si alimentatie” in alte moduri decat cele abordate la clasa, sa trezeasca curiozitatea, dorinta de cunoastere, potentialul creativ al elevilor, determinandu-i sa se implice in culegerea de informatii, prelucrarea si prezentarea acestora in mod cat mai original.

Obiectivele specifice ale proiectului:

Promovarea culturii, traditiei si spiritualitatii romanesti in context european;
Identificarea si prezentarea obiectivelor turistice locale si nu numai;
Stimularea interesului si curiozitatii elevilor pentru cunostintele din domeniul turismului si alimentatiei;
Dezvoltarea abilitatilor de comunicare si de interrelationare ale tinerilor;
Dezvoltarea abilitatilor practice ale elevilor din clasele de turism si alimentatie publica.

Parteneri:

Inspectoratul Scolar Judetean Maramures;
Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures;
Consiliul elevilor din cadrul CENT;
Asociatia de parinti ProCENT.

Maramuresul este o destinatie unica, care a pastrat cultura, traditiile si stilul de viata al taranului din vremuri trecute. Regiunea este un testament al traditionalului, al unei ere a simplitatii si a valorilor morale. Putine obiceiuri s-au schimbat de-a lungul secolelor care au trecut. Familiile raman in aceleasi sate ca si stramosii lor. Mestesugurile si traditiile sunt transmise din generatie in generatie. Imbracamintea tesuta manual este inca purtata cu mandrie. Biserica este in continuare sufletul satului. Caracterul relativ izolat al Maramuresului a permis conservarea in satele acestei zone a arhitecturii traditionale, in special constructii din lemn: case, monumente, biserici, care pastreaza traditiile milenare ale mesterilor cioplitori din zona. Dar, la fel de autentice sunt si alte elemente precum portul popular, artizanatul sau folclorul, arta culinara, care sunt unele din cele mai atractive aspecte, ce merita sa fie cunoscutein Maramures.

Scopul proiectului:

Activitatile din cadrul simpozionului si-au propus Educarea si responsabilizarea elevilor fata de obiectivele turistice, cultura, traditia romaneasca, de asemenea conservarea si promovarea aspectelor legate de frumusetea locurilor, traditiilor folclorice, obiceiurilor laice si religioase.Toate acestea s-au concretizat prin realizarea de referate, PPT-uri tematice, fotografii, preparate culinare.

Grupului tinta

Grupul tinta caruia i se adreseaza simpozionul sunt in primul rand elevii de la Colegiul Economic ,,Nicolae Titulescu”, dar si alte licee din judet si alte judete cu profil servicii, domeniul de baza turism si alimentatie si cadrelor didactice, atat din judetul Maramures cat si din alte judete.

Sectiunile de concurs:

• ”Cea mai inedita fotografie”
• ”Cea mai buna prezentare power-point”
• ”Cel mai autentic costum popular”
• ”Cea mai frumoasa sezatoare”

Daca intelegem traditiile ca pe o suma de valori, daca constientizam faptul ca ne nastem, traim si profitam de pe urma traditiei, in sensul larg al termenului, cel de totalitate a valorilor acumulate de societate la un moment dat, putem lega traditia de educatie, de credinta, de cultura si tehnica, de toate domeniile vietii, de noi insine, care, astfel, trebuie sa devenim responsabili pentru valorile pe care le creem si le transmitem celor care ne vor urma.

Coordonatori:
prof. Buda Crina Georgeta
prof. Balla Nicoleta Mihaela

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1