Colegiul Psihologilor din Romania solicita abrogarea Ordinului privind evaluarea copiilor cu dizabilitati

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Reprezentantii Colegiului Psihologilor din Romania contesta Ordinul privind evaluarea copiilor cu dizabilitati si solicita ministrilor de resort abrogarea acestui act normativ, intrucat anuleaza dreptul psihologilor de a obtine un onorariu sau un salariu negociat pentru serviciile prestate beneficiarilor, fara sa fie reglementata o modalitate de decontare a serviciilor psihologice furnizate, informeaza AGERPRES.

“Consideram ca prin acest act normativ se incalca dreptul psihologilor la munca, asa cum este el reglementat legal. Insa cel mai grav aspect este afectarea drepturilor copiilor cu dizabilitati care au nevoie de evaluarea psihologica. Din aceste motive, solicitam abrogarea Ordinului, ce contine prevederi neconstitutionale si nelegale”, a declarat joi presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, prof. univ. dr. Mihai Anitei.

Potrivit CPR, efectul imediat este intarzierea obtinerii avizului psihologic necesar pentru incadrarea in grad de handicap a copiilor cu dizabilitati, iar pe termen lung “blocarea sistemului” de evaluare psihologica si majorarea “nejustificata” a cheltuielilor necesare furnizarii serviciilor.

“Ordinul atribuie furnizarea serviciilor de evaluare a copiilor cu dizabilitati psihologilor angajati in cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, care, legal, nu pot presta aceste servicii intrucat nu sunt furnizori de servicii psihologice, in conditiile legii. Mai mult, daca in judetul respectiv nu sunt suficienti psihologi, Ordinul recomanda sa se realizeze evaluarea psihologica de catre angajatii institutiei publice, indiferent daca acestia au sau nu pregatire psihologica. In cuprinsul Ordinului, se recomanda in mod deschis anumite produse comerciale, cu rol de teste”, sustin psihologii intr-un comunicat de presa.

Totodata, conducerea colegiului sustine ca ordinul ar fi fost aprobat “fara avizul si fara consultarea organizatiei profesionale cu privire la reglementarea unor competente profesionale si elaborarea unei metodologii psihologice la sfarsitul anului trecut de catre fostii ministri ai Muncii, Educatiei si Sanatatii’.

“In data de 19 decembrie 2016, cu cateva zile inainte de incheierea mandatelor ministrului Muncii, Familei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, ministrului Sanatatii si ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice au aprobat Ordinul nr. 1985/1305/5805/2016 privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea si interventia integrata in vederea incadrarii copiilor cu dizabilitati in grad de handicap, a orientarii scolare si profesionale a copiilor cu cerinte educationale speciale, precum si in vederea abilitarii si reabilitarii copiilor cu dizabilitati si/sau cerinte educationale speciale.

Actul normativ a fost elaborat, aprobat si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei fara avizarea sau consultarea Colegiului Psihologilor din Romania. Prin prevederile sale, acesta incalca Constitutia, o serie de legi organice si acte normative, avand ca efect blocarea sistemului de evaluare psihologica. Din acest motiv, Colegiul Psihologilor din Romania solicita public ministrilor de resort abrogarea de indata a Ordinului nr. 1985/1305/5805/2016”, afirma aceeasi sursa.

Reprezentantii psihologilor sustin ca, potrivit legislatiei in vigoare din acelasi act normativ, doar Colegiul Psihologilor din Romania poate reglementa competentele profesionale ale psihologilor si poate aviza metodologia utilizata de catre acestia pentru evaluarea psihologica si nicidecum Ministrul Muncii, Familei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministrul Sanatatii si Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

“Ordinul forteaza psihologii sa incalce legislatia profesionala, inclusiv Legea nr. 213/2004. (…) Cu alte cuvinte, psihologii angajati in institutiile publice nu pot furniza servicii psihologice decat pentru beneficiarii institutionalizati sau spitalizati in aceste institutii, nicidecum pentru orice persoana care doreste obtinerea unui drept”, arata sursa citata.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2