Comemorarea Monahului Nicolae Steinhardt. “Am intrat in inchisoare orb si ies cu ochii deschisi” (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1

La 28 de ani de la trecerea in nefiinta, monahul si scriitorul Nicolae Steinhardt a fost comemorat joi, la Catedrala Sfanta Treime din Baia Mare.

In cadrul slujbei, autorul cartii “Jurnalul Fericirii” a fost amintit si catalogat de catre profesorul Stefan  Ilioaie, cel care pentru scurt timp a fost ajutorul monahului in organizarea bibliotecii  Manastirii Rohia, ca fiind un “crestin atipic” si totodata un crestin care traia in Hristos  mult mai profund decat altii.

Incercarea grea si anii petrecuti in inchisoare au fost lucruri extreme de marcante, insa apropiatii spun ca pentru Steinhard, privarea de libertate nu a fost neaparat un lucru rau, ci mai degraba o puternica transformare interioara.

Episodul inchisorii da nastere cartii “Jurnalul Fericirii”, unde acesta spune ca isi dorea sa se intoarca inapoi.

“Sa-ti doresti din nou inchisoare? Cred ca ideea libertatii si iesirea dintr-o inchisoare mica in una mai mare, comunista poate ca a fost o povara.  Realitatea este ca el s-a convertit la crestinism in inchisoare,” a punctat Stefan Iloaie.

La comemorarea celui ce a fost Nicolae Steinhard, au fost prezenti numerosi apropiati, calugari ai Manastirii Rohia si elevi ai seminarului teologic local. In aceiasi zi, atat la mormantul lui N. Steinhardt de la Manastirea Rohia, cat si la inceperea evocarii din Catedrala episcopala, a avut loc slujba parastasului in memoria fostului monah.

Indemnat de filozoful Constantin Noica, Nicolae Steinhardt ajunge in anul 1973 la Manastirea Rohia, iar mai apoi in anii ’80 este primit oficial in monahism prin grija fostului staret al manastirii, fostul arhiepiscop al Maramuresului si Satmarului, Justinian Chira.
Bianca VLASAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2