Comisia de ancheta pe pesta porcina, respinsa de PSD-ALDE. Sute de mii de porci sacrificati; gasca politica face afaceri de milioane de euro

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

PSD a respins in Parlament constituirea unei comisii de ancheta pe tema modului in care autoritatile statului si-au facut treba in cazul pestei porcine. Sunt confirmate la nivelul tarii peste 600 de focare, iar boala a cuprins aproape jumatate dintre judetele tarii. Impactul economico-social este unul devastator. Imaginile cu sute de mii de porci arsi si ingropati, cu batrani plangand dupa porcul din batatura luat de necunoscuti in costume de protectie, cu mii de oameni concediati de la fermele inchise, cer gasirea unor raspunsuri urgente in privinta cauzelor care au transformat Romania in cel mai mare focar de pesta porcina.

„PSD-ALDE a refuzat constituirea unei comisii Parlamentare pentru ca raportul acesteia ar fi certificat ca Guvernul a gestionat gresit pesta porcina. „Specialistii” PSD-ALDE au distrus un sector important al industriei din Romania. E efectul numirilor politice a unor oameni slab pregatiti profesional, dar care raspund bine la ordinele de partid si sunt cotizanti disciplinati. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a vorbit de pagube de miliarde de euro produse de pesta porcina si de pericolul disparitiei cresterii porcului in Romania in urmatorii 20 de ani. Pe acest fond, ANSVSA e acuzata in spatiul public ca a semnat contracte de milioane de euro cu firma nasului fiului lui Dragnea pentru dezinfectanti. Pesta porcina e afacere pentru partid si necaz pentru oamenii simpli”, a declarat deputatul USR de Maramures Vlad Emanuel Durus.

Inaintea inceperii sesiunii de toamna a Parlamentului, deputatul maramuresean a fost pe la 18 primarii din Maramures unde s-a interesat, printre altele, despre informarile si masurile luate pentru prevenirea pestei porcine. „Am fost la toate primariile din zona Codrului, regiune aflata la granita cu Satu Mare si Salaj, acolo unde sunt confirmate mai multe focare. In afara de cateva pliante si de inchiderea targurilor nu s-a luat nicio masura. Coloniile de mistreti, cei prin care se transmite usor acest virus, sunt necontrolate. Acestia distrug nestingherit recoltele si imprastie virusul. Am adresat o interpelare premierului Romaniei legat de modul de gestionare a raspandirii virusului”, a spus deputatul Durus.

Parlamentarul maramuresan i-a cerut premierului sa raspunda punctual la temele de interes pe acest subiect. „Va rog sa-mi raspundeti, doamna prim-ministru, daca Guvernul a estimat o cifra a numarului de animale care trebuie sacrificate pana la finalul anului si care este valoarea pagubelor. De asemenea, astept o prezentare a masurilor luate de ANSVSA in privinta stoparii propagarii virusului din momentul descoperirii primului caz in Judetul Satu Mare (iulie 2017) si pana in prezent. Ce sume au fost alocate de Guvern ca despagubiri panala aceasta ora si din ce fonduri au fost platite? Va rog sa-mi detaliati in baza caror elemente se calculeaza valoarea despagubirii, cine monitorizeaza aceste caracteristici tehnice si la ce moment se raporteaza stabilirea valorii despagubirii? Tot legat de acest aspect, va rog sa-mi precizati daca se face distinctie in calculul despagubirilor intre crescatorii individuali si ferme?”, se arata in finalul interpelarii.

Deputat USR Maramures, Vlad Emanuel Durus

VEZI AICI INTERPELAREA

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2