Comisia de la Venetia recomanda Romaniei sa reconsidere sistemul de numire si demitere a procurorilor de rang inalt

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Comisia de la Venetia a recomandat vineri Romaniei sa reconsidere sistemul de numire si demitere a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constitutie, in vederea crearii de conditii pentru un proces de numire si demitere neutru si obiectiv prin mentinerea rolului institutiilor, cum ar fi presedintele si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile sa echilibreze influenta ministrului justitiei, informeaza AGERPRES.

Recomandarea face parte din opinia preliminara, publicata vineri, a Comisiei de la Venetia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional) cu privire la proiectele de amendamente la trei proiecte de modificare a legilor justitiei din Romania.

Cele trei proiecte de amendamente se refera la legea privind organizarea judiciara, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii si legea privind statutul judecatorilor si procurorilor si asupra acestora atat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cat si Comitetul de Monitorizare al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei solicitasera opinia Comisiei de la Venetia.

De asemenea, Comisia de la Venetia mai recomanda Romaniei, in documentul facut public vineri, sa elimine sau sa defineasca mai bine prevederile care le permit procurorilor superiori sa invalideze solutii ale procurorilor din lipsa de temei si sa elimine restrictia propusa privind libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor.

O alta recomandare adresata Romaniei este suplimentarea prevederilor privitoare la raspunderea materiala a magistratilor prin declararea explicita a faptului ca, in absenta relei credinte si/sau a neglijentei evidente, magistratii nu sunt raspunzatori pentru o solutie care ar putea fi contestata de o alta instanta.

De asemenea, Comisia recomanda autoritatilor romane sa reconsidere propunerea de creare a unei structuri separate in cadrul procuraturii care sa se ocupe de investigarea infractiunilor comise de judecatori si procurori si, ca alternativa adecvata in aceasta privinta, sa recurga la procurori specializati, simultan cu masuri de salvgardare procedurale eficiente.

Comisia de la Venetia mai recomanda Romaniei sa reexamineze, pentru o mai buna stabilire a lor, bazele pentru revocarea membrilor CSM si sa elimine posibilitatea de a revoca membri alesi ai CSM prin vot de neincredere din partea adunarilor generale ale instantelor sau parchetelor (inclusiv prin intermediul petitiilor) si sa identifice solutii care sa permita o participare mai eficienta, in activitatea CSM, a membrilor CSM care sunt din afara sistemului judiciar.

De asemenea, autoritatilor de la Bucuresti li se recomanda sa renunte la schema de pensionare anticipata daca nu poate fi certificat faptul ca aceasta nu va avea niciun impact advers asupra functionarii sistemului si sa garanteze ca masurile propuse de “evaluare” a magistratilor se bazeaza pe criterii clar specificate si sunt cuplate cu o protectie procedurala adecvata si cu dreptul de apel la tribunal si sa identifice mijloace de a intari mecanismele de supraveghere ale serviciilor de informatii.

Modificarea legilor justitiei din Romania a reprezentat unul dintre punctele aflate pe agenda sesiunii plenare din 22-23 iunie a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept, mai cunoscuta sub numele Comisia de la Venetia, care a avut un schimb de opinii cu Florin Iordache, presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea legilor justitiei, si cu Bogdan Dima, consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale.

Membrii Comisiei de la Venetia au efectuat in 11-12 iunie o vizita in Romania, ocazie cu care au avut un schimb de opinii in legatura cu cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei.

Expertii internationali s-au intalnit cu presedintele Romaniei si au avut intrevederi la Ministerul Justitiei, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea Constitutionala, Parchetul General, Directia Nationala Anticoruptie, Consiliul Superior al Magistraturii. Totodata, au purtat discutii cu reprezentanti ai Parlamentului, inclusiv ai Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea legilor justitiei.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2