Comisia Europeana aloca 90,5 milioane de euro pentru gestionarea migratiei in Africa de Nord

Comisia Europeana a aprobat vineri suma de 90,5 milioane de euro pentru finantarea a trei noi programe vizand gestionarea migratiei si a controlului frontierelor in Africa de Nord, relateaza dpa, informeaza AGERPRES.

Decizia survine dupa ce liderii UE au convenit la summitul de saptamana trecuta de la Bruxelles sa se concentreze mai mult pe stoparea migratiei in tarile de origine si de tranzit, in speranta reducerii numarului de persoane care incearca sa ajunga in Uniunea Europeana.

Migratia este o chestiune politica sensibila in Europa, dezbaterile intensificandu-se in ultimele saptamani.

“Noile programe vor intensifica activitatea noastra in gestionarea fluxurilor de migranti intr-un mod uman si durabil”, a declarat sefa diplomatiei europene Federica Mogherini. Scopul este acela de a le oferi ajutor migrantilor si refugiatilor, in acelasi timp actionand pentru combaterea traficantilor si a contrabandistilor.

Din totalul sumei de 90,5 milioane de euro, 55 de milioane de euro vor merge pentru a ajuta Marocul si Tunisia la patrularea granitelor, in lupta impotriva traficantilor si salvarea de vieti pe mare, a afirmat comisia intr-un comunicat. Programul va fi coordonat de Italia.

Al doilea program, in valoare de 29 de milioane de euro, va sprijini migrantii si refugiatii din Libia, “la punctele de debarcare, in centrele de detentie, in zonele de desert indepartate din sud si din zonele urbane”, a precizat comisia. Acest program va fi gestionat in comun cu Oficiul International pentru Migratie (OIM) si Agentia Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR).

In cele din urma, suma de 6,5 milioane de euro va fi alocata pentru ajutorarea migrantilor vulnerabili pentru ca acestia sa poata avea acces la servicii de baza cu ajutorul organizatiilor societatii civile, a adaugat Comisia Europeana.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1