Comisia Europeana: Bugetul UE pentru perioada 2021-2027 va fi mai redus fata de cel actual

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Comisia Europeana a propus un buget pe termen lung echivalent cu 1,114% din Venitul National Brut (VNB) al UE-27, se arata intr-un comunicat publicat miercuri de executivul comunitar, transmite AGERPRES.

In prezent, Uniunea cu 27 de membri investeste 1,16 % din VNB-ul UE-27, inclusiv prin Fondul European de Dezvoltare. Prin urmare, bugetul propus de Comisia Europeana este deja mai mic in comparatie cu bugetul actual. Daca bugetul UE va fi redus si mai mult, va fi dificil pentru Uniune sa isi indeplineasca prioritatile si sa le ofere atat fermierilor, studentilor si cercetatorilor europeni, cat si celorlalte sute de mii de beneficiari ai bugetului UE sprijinul de care au atat de mare nevoie. Astfel, liderii ar trebui sa aiba in vedere un buget realist, care sa atinga obiectivele stabilite, sustine Comisia Europeana.

Inainte de reuniunea Consiliului European din 17-18 octombrie, Comisia Europeana i-a invitat pe sefii de stat sau de guvern din UE sa ofere indrumare politica si sa dea un nou impuls negocierilor pentru ca, inainte de sfarsitul anului, sa se ajunga la un acord privind un buget al UE modern, echitabil si echilibrat pe termen lung pentru perioada 2021-2027.

Urmatorul cadru financiar multianual (CFM) ar trebui sa fie adaptat provocarilor actuale si viitoare, astfel incat UE sa poata raspunde asteptarilor cetatenilor. Comisia Europeana a prezentat principalele puncte pe care liderii UE trebuie sa le analizeze si referitor la care sa indice o directie pentru a se ajunge la un acord rapid. Printre acestea se afla: un nivel global al finantarii care sa corespunda prioritatilor comune ale Uniunii, un buget modern care sa asigure un echilibru corect intre politici si sa puna un accent puternic pe valoarea adaugata a UE, o abordare mai transparenta a finantarii bugetului UE si introducerea unor noi surse de venit pentru a sprijini prioritatile si a reduce sarcina asupra contributiilor nationale precum si o mai mare coerenta a politicilor, prin asigurarea unei legaturi mai stranse intre finantare si prioritatile de politica si prin consolidarea instrumentelor care protejeaza bugetul UE de deficientele in domeniul statului de drept.

Adoptarea unor decizii strategice privind aceste elemente ar trebui sa contribuie la avansarea negocierilor in curs cu privire la urmatorul buget pe termen lung al UE, scopul fiind ajungerea la un acord pana la sfarsitul anului, astfel cum au convenit liderii UE in luna iunie, mentioneaza Comisia Europeana.

In lunile mai si iunie 2018, Comisia a prezentat o propunere pentru un nou buget pe termen lung, modern si strans corelat cu prioritatile Uniunii, inclusiv propuneri legislative pentru cele 37 de programe sectoriale. S-au realizat deja multe pornind de la aceasta propunere, atat in cadrul Parlamentului European, cat si al Consiliului. S-au inregistrat progrese cu privire la cadrul general si la multe dintre propunerile sectoriale, apreciaza executivul comunitar.

In prezent, cateva dintre cele mai bogate state membre ale UE beneficiaza de reduceri pentru contributia la bugetul UE (cunoscute si sub denumirea de corectii) si, prin urmare, platesc mai putin decat ar trebui sa plateasca raportat la venitul lor national brut pe cap de locuitor. Retragerea din Uniune a Marii Britanii (in favoarea caruia a fost introdus sistemul de corectii in 1984) ofera ocazia de a reforma partea de venituri a bugetului UE si de a transforma un sistem care a devenit opac si distorsionat. Liderii ar trebui sa profite de aceasta ocazie si sa sustina un mod mai echitabil de finantare a bugetului UE, sustine Comisia Europeana.

De asemenea, institutia apreciaza ca acum este momentul sa fie analizate noi surse de venituri pentru bugetul UE, care sa fie mai strans legate de prioritatile sale de politica. Printre sursele posibile se numara veniturile provenite din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii sau contributiile bazate pe materialele plastice nereciclate. Liderii ar trebui sa profite de impulsul tot mai pronuntat in favoarea acestor noi resurse proprii si sa convina asupra diversificarii surselor de venituri la bugetul UE.

In propunerea sa privind bugetul pe termen lung al UE, Comisia a propus asigurarea unui nou echilibru intre domeniile de politica finantate din bugetul UE. Politica de coeziune si politica agricola comuna continua sa joace un rol vital in conturarea viitorului Europei, insa acestea sunt modernizate pentru a corespunde noilor prioritati. In acelasi timp, se aloca mai multi bani unor domenii-cheie de politica, cum ar fi cercetarea si inovarea, mobilitatea studentilor, combaterea schimbarilor climatice, migratia, gestionarea frontierelor si securitatea, digitalizarea, precum si apararea si actiunea externa a Uniunii. Liderii ar trebui sa sprijine aceste eforturi de modernizare a bugetului UE si sa se asigure ca se obtin rezultate in domeniile cu adevarat importante pentru cetateni.

„Obiectivul bugetului UE pe termen lung este de a finanta domenii in care UE aduce cea mai mare valoare adaugata. In acest scop, trebuie sa investim in cercetarea de varf la nivel mondial, in intreaga Europa. Trebuie sa finantam infrastructura transfrontaliera, sa sprijinim intreprinderile mici si sa le oferim fermierilor nostri o plasa de siguranta. Trebuie sa dam posibilitatea tinerilor europeni sa urmeze studii intr-o alta tara europeana. Toate aceste prioritati se regasesc in propunerea Comisiei pentru urmatorii sapte ani. Mai mult, propunerea noastra este un plan de perspectiva, responsabil si pragmatic privind modalitatea de a face mai mult cu mai putine resurse. Invit Parlamentul European si statele membre sa ajunga rapid la un acord”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La randul sau, comisarul european pentru buget si resurse umane, Gunther H. Oettinger, a afirmat: „In primavara anului trecut, Comisia a prezentat o propunere privind urmatorul buget pe termen lung al UE, propunere recunoscuta de toate partile ca fiind o baza solida pentru negocieri. 16 luni mai tarziu, lucrurile au avansat, insa nu mai avem mult timp la dispozitie. Acum trebuie sa depunem cu totii eforturi pentru a ajunge la un compromis. Ar trebui sa ne mobilizam si sa parcurgem si ultima etapa. Intr-o perioada in care ne confruntam cu mari provocari, Europa nu isi poate permite sa intarzie adoptarea bugetului pe termen lung. Cetatenii nostri asteapta rezultate; este momentul sa ne asumam responsabilitatea. Este momentul sa luam decizii”.

La 2 mai 2018, Comisia a prezentat o propunere privind un buget echitabil, echilibrat si modern, care sa transpuna in realitate prioritatile Europei stabilite de lideri la Bratislava in 2016 si la Roma in 2017. Aceasta propunere a fost urmata imediat de propuneri legislative pentru cele 37 de programe sectoriale care fac parte din viitorul buget pe termen lung. De atunci, Comisia a lucrat in stransa colaborare cu presedintiile prin rotatie ale Consiliului si cu Parlamentul European, astfel incat negocierile sa avanseze. In conformitate cu concluziile reuniunii Consiliului European din 20-21 iunie 2019, ar trebui sa se ajunga la un acord inainte de sfarsitul anului.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole