Comisia Europeana: Londra trebuie sa-si onoreze angajamentele financiare chiar si dupa un Brexit fara acord

PNL

Uniunea Europeana se asteapta ca Regatul Unit sa-si onoreze, chiar si in cazul unui Brexit fara acord, toate obligatiile sale financiare asumate in timpul apartenentei sale la blocul comunitar, a afirmat luni o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene, potrivit Reuters, informeaza AGERPRES.

Declaratia survine dupa ce premierul britanic Boris Johnson a spus ca, daca Regatul Unit iese din UE fara un acord, tara nu va mai datora 39 de miliarde de lire sterline catre bugetul comunitar, asa cum convenise fostul premier Theresa May.

”Toate angajamentele care au fost asumate de cele 28 de state membre trebuie sa fie onorate. Acest lucru este valabil de asemenea si in special in cazul unui scenariu fara acord, cand este de asteptat ca Regatul Unit sa continue sa-si onoreze angajamentele facute in timpul apartenentei la Uniunea Europeana”, a declarat purtatoarea de cuvant Mina Andreeva.

”Achitarea datoriilor este cruciala pentru inceperea unei noi relatii de pe o pozitie corecta, bazata pe incredere mutuala”, a continuat reprezentanta CE, adaugand ca aceasta chestiune nu a fost evocata oficial de Londra pana acum.

Boris Johnson a promis sa scoata Regatul Unit din UE la 31 octombrie acest an chiar daca Londra si Bruxellesul nu incheie un nou acord de retragere. Acordul convenit de UE si fostul premier Theresa May a fost respins de trei ori de parlamentul britanic.

Principalul punct de divergenta este asa-numita ”plasa de siguranta”, clauza din acordul de retragere ce are drept scop prevenirea reintroducerii post-Brexit a unei frontiere fizice intre Republica Irlanda – tara membra a Uniunii Europene – si provincia britanica Irlanda de Nord.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1