Comisia Europeana recomanda Romaniei o ajustare structurala anuala de 1% din PIB in 2020

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Comisia Europeana a recomandat miercuri Romaniei sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca rata de crestere nominala a cheltuielilor publice primare nete nu depaseste 4,4% in 2020, ceea ce corespunde unei ajustari structurale anuale de 1% din PIB in 2020, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar, transmite AGERPRES.

„Pentru Romania, Comisia a stabilit ca nu a fost luata nicio masura eficace ca raspuns la Recomandarea Consiliului din iunie 2019. Comisia propune adoptarea de catre Consiliu a unei decizii privind lipsa luarii unor masuri eficace si o recomandare revizuita adresata Romaniei de a lua masuri in 2020 pentru a corecta abaterea sa semnificativa de la traiectoria de ajustare in directia obiectivului bugetar pe termen mediu”, se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Astfel, daca in luna iunie 2019, Comisia recomanda Romaniei sa se asigure ca rata de crestere nominala a cheltuielilor publice primare nete nu depaseste 4,5% in 2019 si 5,1% in 2020, ceea ce corespunde unei ajustari structurale anuale de 1% din PIB in 2019 si 0,7 % in 2020, in recomandarea revizuita publicata miercuri Executivul comunitar cere Romaniei sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca rata de crestere nominala a cheltuielilor publice primare nete nu depaseste 4,4% in 2020, ceea ce corespunde unei ajustari structurale anuale de 1% din PIB in 2020.

De asemenea, Romaniei i se recomanda sa utilizeze orice castiguri exceptionale pentru reducerea deficitului iar masurile de consolidare bugetara ar trebui sa asigure o imbunatatire durabila a soldului structural public, intr-o maniera favorabila cresterii.

In plus, Romaniei i se recomanda sa prezinte Consiliului, pana la data de 15 aprilie 2020, un raport referitor la masurile pe care le-a luat pentru a da curs recomandarii. „Acest raport ar trebui sa includa masuri suficient de detaliate si anuntate in mod credibil, inclusiv impactul bugetar al fiecareia dintre acestea, in vederea respectarii traiectoriei de ajustare solicitate, precum si previziuni bugetare detaliate si actualizate pentru 2020” subliniaza Comisia Europeana.

Recomandarile formulate de Comisia Europeana in cadrul procedurii aplicabile abaterilor semnificative sunt un instrument care intentioneaza sa transmita un avertisment in cazul unei abateri semnificative de la cerintele componentei preventive a pactului. Procedura are, de asemenea, scopul de a ajuta statele membre sa revina la situatia bugetara in care ar fi fost, sau sa se apropie de aceasta, daca abaterea nu s-ar fi produs.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2