Comisia Europeana recomanda Romaniei sa majoreze la 34% tinta privind energia din surse regenerabile in 2030

home camp2
home camp2
home camp2

Comisia Europeana recomanda Romaniei sa majoreze, pana “la cel putin” 34%, tinta privind ponderea energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie reprezentand contributia Romaniei la atingerea obiectivelor Uniunii la orizontul anului 2030, se arata in raportul de evaluare al Comisiei Europene a proiectului planului national integrate privind energia si clima (NECP) publicat marti de executivul comunitar, informeaza AGERPRES.

Prin Planul National Integrat Energie-Schimbari Climatice, tinta nationala propusa de Romania pentru anul 2030 pentru energia regenerabila este 27,9%.

In acest context, executivul comunitar recomanda Romaniei “sa puna la punct politici si masuri detaliate si cuantificabile, care sunt in linie cu Directiva (UE) 2018/2001, pentru a permite atingerea la timp si in mod eficient a acestei contributii”.

De asemenea, CE recomanda autoritatilor de la Bucuresti sa furnizeze detalii suplimentare cu privire la masurile concrete pentru a asigura sustenabilitatea aprovizionarii cu biomasa si utilizarea sa in sectorul energetic, “avand in vedere contributia importanta a biomasei in mixul energetic al Romaniei, in special in incalzire si racire”.

O alta recomandare a Comisiei Europene este acea ca Romania “sa majoreze semnificativ ambitia pentru reducerea consumului primar si a celui final de energie in 2030, avand in vedere necesitatea cresterii eforturilor pentru a atinge tinta de eficienta energetica”. In acest sens, Romania trebuie sa propuna politici si masuri mai ambitioase care sa permita economii suplimentare de energie.

Cu privire la sectorul gazelor naturale, Comisia Europeana recomanda Romaniei “sa precizeze masurile privind sustinerea obiectivelor de securitate energetica in domeniile diversificarii si reducerii dependentei energetice, in special masuri care sa asigure flexibilitatea si o strategie robusta de diversificare, incluzand proiectele de infrastructura relevante si eliminarea restrictiilor excesive pentru investitiile in productia de gaze, avand in vedere potentialul regional al rezervelor din Marea Neagra”, subliniaza CE.

In raportul semnat de comisarul pentru politici climatice si energie, Miguel Arias Canete, i se mai recomanda Romaniei sa puna la punct obiective si tinte pe termen lung cu privire la integrarea pietei, in special masuri pentru dezvoltarea unor piete angro si cu amanuntul lichide si competitive, atat prin cresterea competitiei in interiorul tarii cat si prin “eliminarea barierelor care stau in calea comertului transfrontalier, inclusiv a restrictiilor la export”.

De asemenea, Romaniei i se recomanda sa evalueze impactul negativ al reglementarii preturilor angro si sa furnizeze o perspectiva clara pentru a sigura conformitatea dintre legislatia nationala si legislatia comunitara cu privire la piete deschise si liberalizate si formarea libera a pretului, “prin includerea unei strategii si a unui calendar pentru progresele spre preturi bazate in intregime pe piata, care sa includa si masuri tintite pentru a proteja consumatorii vulnerabili”.

Statele membre UE aveau obligatia de a prezenta propriile proiecte de NECP-uri pana la sfarsitul anului 2018, documentele urmand a face apoi obiectul unei evaluari aprofundate de catre Comisie. Regulamentul prevede ca, daca proiectele de NECP-uri nu contribuie suficient la indeplinirea obiectivelor uniunii energetice (in mod individual si/sau colectiv), Comisia poate adresa statelor membre, pana la sfarsitul lunii iunie a anului 2019, recomandari privind modificarea proiectelor de planuri. Statele membre trebuie sa prezinte NECP-urile finale pentru perioada 2021-2030 pana la sfarsitul anului 2019.

In luna aprilie a acestui an, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege, declara ca tinta pe care si-o propune Romania in privinta energiei din surse regenerabile pentru 2030 este de 27,9%, adaugand ca spera ca executivul comunitar sa accepte o tinta sub nivelul mediu al Europei. “Prioritatea noastra numarul 1, ca tara, este sa finalizam Planul National Integrat Energie-Schimbari Climatice (PNIESC) si sa negociem cu Comisia Europeana acea tinta pentru SRE (surse regenerabile de energie, n.r.) pe care ne-o asumam si ne propunem sa o indeplinim pana in 2030, de 27,9%. Este foarte greu sa cred ca aceasta va fi cifra finala avand in vedere potentialul Romaniei. Noi am depasit deja tinta de 26%. Sa ne propunem doar doua procente in plus, adica sa accepte Comisia Europeana o tinta mult sub nivelul mediu al Europei, in conditiile in care pana acum eram peste medie” a declarat Zoltan Nagy-Bege.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *