Comisia Europeana va propune saptamana viitoare noi masuri de protejare a frontierelor si de descurajare a migrantilor

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Comisia Europeana va anunta saptamana viitoare noi masuri vizand intarirea frontierelor externe ale Uniunii Europene si determinarea altor state sa actioneze mai hotarat pentru descurajarea migrantilor, transmite joi Reuters, informeaza AGERPRES.

Aceste planuri constituie un ultim efort al Comisiei prezidate de Jean-Claude Juncker de a inaspri politicile in privinta unei probleme care divizeaza Uniunea incepand din 2015, cand pe teritoriul sau au sosit peste un milion de refugiati si migranti.

Dezacordurile intre statele membre fac insa improbabil un acord cuprinzator asupra migratiei inainte ca un nou Parlament European si un nou executiv comunitar sa se instaleze anul viitor.

Pana atunci, Juncker va propune miercurea viitoare, in ultimul sau discurs din Parlamentul European despre starea Uniunii, mai multe cai prin care migrantii ar putea ajunge in mod legal, inclusiv prin vize de studiu sau de munca.

Potrivit unor diplomati si oficiali, Comisia va face publice propuneri ce includ intarirea mandatului agentiei Frontex.

In acelasi timp, Austria, care detine in acest semestru presedintia Consiliului UE, incearca sa deblocheze impasul in care se afla state membre in privinta tratarii refugiatilor si migrantilor care sosesc pe mare.

Conform propunerii Vienei de ‘solidaritate obligatorie’, statele UE ar putea accepta refugiati si migranti, furniza experti sau echipamente pentru protejarea granitelor externe ale Uniunii, sau oferi alte contributii.

Planul nu cere ca toate statele membre sa gazduiasca migranti nou sositi. De altfel, tari din fostul bloc comunist se opun primirii acestor persoane, aceasta fiind doar una din problemele care a afectat unitatea UE.

In 2018, numarul celor sositi pe mare a fost de circa 78.000, mult sub afluxul masiv din 2015 care a coplesit capacitatile de primire ale statelor, grabind o ascensiune a partidelor populiste, nationaliste si antiimigratie.

‘Ne confruntam in continuare cu o acuta criza politica in UE, chiar daca numarul sosirilor a ajuns aproape de zero’, a declarat un diplomat de rang inalt de la Bruxelles.

Italia continua sa se opuna planului austriac. Guvernul de la Roma a cerut politici antiimigratie mai rigide si a refuzat accesul unor nave umanitare cu migranti in porturile sale, cerand ca acestia sa fie preluati de alte state europene.

Liderii UE vor lua in discutie din nou problema migratiei la summitul ce va avea loc la Salzburg pe 19-20 septembrie. Ei vor aborda, de asemenea, accelerarea returnarilor si deportarilor de persoane carora le sunt respinse cererile de azil.

Uniunea Europeana va intra in campanie pentru alegerile europarlamentare din mai 2019, urmand ca o noua Comisie sa fie instalata la sfarsitul anului viitor.

In consecinta, statele membre ar trebui sa convina in acest an asupra unui nou pachet de masuri in privinta migratiei, pentru a da legislativului european o sansa de a-l aproba inaintea sesiunii finale de la mijlocul lui aprilie, spun diplomati.

Noile propuneri ale Comisiei vor dezvolta pe mai departe politicile aplicate din 2015 care au contribuit la o scadere drastica a migratiei pe mare, politici despre care insa asociatii pentru drepturile omului spun ca ii lasa pe migranti vulnerabili la abuzuri si chiar pierderea vietii.

Ideea unor ‘platforme regionale de debarcare’ in jurul Mediteranei viza deschiderea porturilor din UE pentru navele de salvare si ulterior distribuirea migrantilor in state UE. Planul, gandit dupa summitul UE din iunie, pare insa nascut mort in conditiile in care state membre raman reticente sa preia migranti, cu atat mai putin printr-o schema obligatorie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *