Comisia Europeana va sprijini Romania in vederea combaterii fraudei in sectorul TVA

Reclame home 1
Reclame home 1

Comisia Europeana va sprijini Romania in vederea combaterii fraudei in sectorul TVA in conditiile in care tara are un deficit de incasare (gap) pe acest segment de 35,88%, informeaza AGERPRES.

„Am convenit cu domnul comisar Moscovici (Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vami, n.r.) ca Romania sa aiba sprijinul Comisiei Europene pentru combaterea fraudei de TVA”, a anuntat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, dupa intalnirea de marti de la Luxembourg cu comisarul european.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, remis AGERPRES, in cadrul intalnirii, ministrul Teodorovici a prezentat principalele elemente ale politicii fiscal-bugetare pentru 2018 si 2019, inclusiv masurile luate si avute in vedere pentru respectarea tintei de deficit bugetar, conform Pactului de Stabilitate si Crestere. Pe agenda discutiilor s-a aflat si situatia fraudei de TVA in Romania avand in vedere studiul publicat recent de Comisia Europeana conform caruia nivelul gap-ului de TVA este de 35,88% (date din 2016). In context, cei doi oficiali au convenit ca, in domeniul combaterii fraudei de TVA, Comisia Europeana sa sprijine Romania in perioada imediat urmatoare.

O alta tema discutata de cei doi oficiali a fost necesitatea respectarii de catre Romania a cerintei ca acciza globala pe tigarete sa reprezinte cel putin 60% din pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul al tigaretelor eliberate pentru consum.

Intalnirea cu Pierre Moscovici, organizata in marja reuniunii Consiliului ECOFIN, a fost si o oportunitate pentru partea romana de a prezenta principalele elemente din domeniul economic si financiar de pe agenda viitoarei Presedintii a Romaniei la Consiliul UE.

„Presedintia Romaniei la Consiliul UE va actiona pentru aprofundarea Uniunii Economice Monetare si a Uniunii Bancare prin atingerea unui consens acceptabil atat pentru statele membre ale Zonei Euro, cat si pentru statele non-euro. In acelasi timp, vom continua in pas accelerat demersurile Presedintiilor anterioare in ceea ce priveste pachetul de propuneri pentru viitorul Cadru Financiar Multianual al UE, un loc important pe agenda Presedintiei noastre urmand sa il joace initiative ca Programul de Sprijin pentru Reforme sau InvestEU.

De asemenea, Presedintia Romaniei la Consiliul UE va promova avansarea dosarelor din domeniul taxarii, cu accent pe reforma cotelor de TVA. Nu in ultimul rand, vom fi extrem de preocupati de domeniul controalelor vamale, avand in vedere nevoia de finantare a echipamentelor de ultima generatie in domeniu si faptul ca tara noastra face parte dintr-un trio de Presedintii care asigura 60% din frontierele terestre ale UE. Ii multumesc domnului comisar Moscovici pentru tot sprijinul acordat Romaniei, este un lider european care si-a respectat intotdeauna radacinile si cuvantul”, a subliniat Eugen Teodorovici.

Tot in cadrul intalnirii de marti, comisarul Moscovici a acceptat invitatia ministrului Teodorovici de a vizita Romania in noiembrie anul acesta, pentru a discuta ultimele detalii despre organizarea Presedintiei Romaniei la Consiliul ECOFIN, incepand cu ianuarie 2019.

Conform celui mai recent studiu asupra colectarii TVA, lansat de Comisia Europeana, valoarea pierderilor de TVA la nivelul UE s-a ridicat la 147,1 miliarde euro in anul 2016, din care 6,13 miliarde euro doar pierderea pentru bugetul Romaniei, ceea ce reprezinta un deficit de incasare a TVA de 35,88%, cel mai ridicat dintre toate Statele Membre UE.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole