Comitetul confederal al CNS Cartel Alfa va decide, luni, asupra declansarii unor ample actiuni de protest

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

protest-sindicate-hotnewsPresedintele Confederatiei Nationale Sindicale (CNS) Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anuntat, sambata, in urma reuniunii Federatiei Sindicatelor Pro Administratie din Romania (FSPAR) de la Vatman, ca luni se va lua o decizie in cadrul Comitetului Confederal asupra oportunitatii declansarii unor ample actiuni de protest, informeaza AGERPRES.

“Am luat act de solicitarile colegilor nostri din Pro Administratie si luni, in cadrul Comitetului Confederal, vom analiza posibilitatea angrenarii intr-un plan de actiune mult mai larg, care colecteaza si nemultumirile altor sectoare bugetare si economice – pentru ca nemultumirile sunt legate inclusiv de nivelul salariului minim pe economie, care ramane o chestiune ambigua si care in conjunctura actuala de inflatie si de crestere a preturilor afecteaza nivelul de trai al fiecaruia. (…) In functie de decizia colegilor vom vedea daca facem un calendar in cascada sau daca incepem cu actiuni punctuale ale federatiilor”, a aratat Bogdan Hossu.

Acesta a spus ca CNS Cartel Alfa spera ca Guvernul sa adopte niste pozitii clare, nu doar in constructia planului legislativ, ci si masuri concrete care pot duce la ridicarea nivelului de trai foarte scazut in administratia publica locala.

“In urma dezbaterilor de astazi din cadrul FSPAR s-a constatat de fapt ca politica aplicata in corectarea discriminarilor a saracit si mai mult personalul din administratia publica locala, practic saracindu-l si creand noi disfunctionalitati. Ceea ce am cerut de la inceput, sa se aplice in mod unitar, fara discriminare, indiferent daca sunt functionari publici sau personal contractual, o modalitate unitara de corectie face astazi ca OUG 20 sa necesite alte corectii care sa poata elimina discrepantele respective. (…) De asemenea, se doreste deblocarea aplicarii tichetelor de masa la nivelul personalului din administratia publica locala sau a voucher-elor de vacanta, care ar permite corectia disfunctionalitatilor existente actualmente in sistem.

Asteptam ca de la 1 ianuarie sistemul de tichete de masa sa fie dat imperativ tuturor celor din sectorul bugetar, pentru a putea sa le prevada atat in bugetul administratiilor – dar ca sa se poata aplica nu discriminatoriu, cum se intampla in alte domenii, ci uniform, ca un drept marginal, pentru personalul din administratia publica locala – dar si din sectorul bugetar”, a afirmat presedintele CNS Cartel Alfa.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Pro Administratie din Romania (FSPAR), Silvia Moldovan, a declarat sambata ca, in cadrul reuniunii Comitetului Federal al FSPAR, unul dintre cele mai arzatoare puncte a fost salarizarea din administratia publica locala.

“Exista o lege a salarizarii unitare din 2010, care pana la ora aceasta nu a fost aplicata deloc si intrucat salarizarea s-a facut prin legi speciale, fie au stabilit salarizarea la nivelul anului precedent, care fie au dat cresteri procentuale care i-a avantaj pe cei cu salarii mari si au creat mari discrepante intre salariatii din administratia publica locala. S-a dorit repararea unor discrepante, iar in acest an s-a dat OUG nr. 20/2016, care prin diverse interpretari a dat nastere la noi discriminari.

Asa ca singura solutie pentru eliminarea discrepantelor care exista este Legea salarizarii unitare a personalului platit din fonduri publice, motiv pentru care solicitam punerea in aplicare a acestei legi. Dorim insa ca acel coeficient de referinta de 600 de lei sa fie modificat la salariul minim garantat in plata”, a spus Silvia Moldovan.

Lidera FSPAR a sustinut ca sambata s-a decis ca la sfarsitul lunii septembrie, intre 27-29 septembrie, sa fie declansate actiunile de protest, insa se asteapta decizia Comitetului Confederal al CNS Cartel Alfa pentru a se vedea daca federatia va merge pe cont propriu sau va fi sustinuta si de alte federatii.

“Asteptam ca dl. presedinte Hossu sa ne comunice luni daca mai exista si alte federatii din cadrul cartelului care se alatura actiunilor noastre de protest sau daca vom merge pe cont propriu pentru pichetarea Ministerului Muncii. Daca nu vom gasi intelegere, bineinteles vom continua actiunile de protest, ajungand pana la blocarea activitatii in administratiile publice locale”, a sustinut Silvia Moldovan.

Prim-vicepresedinte FSPAR, Liviu Pop, considera ca este nevoie ca sindicatele sa se uneasca pentru a initia actiuni comune, intrucat “situatia e crunta in intreaga economie, trebuie sa fim mai uniti, sa lasam orgoliile de-o parte si sa actionam”.

“Din 2010 nu se aplica legea salarizarii unitare, o lege care a fost avizata de Banca Mondiala, de Comisia Europeana. Ministrii ne spun ca nu este vointa politica, dar nu ies pe ecran. Legea salarizarii unitare este vitala pentru noi, altfel nu se va rezolva acest haos care exista”, a accentuat Liviu Pop, conform AGERPRES.

Liviu Pop a mai aratat ca la sfarsitul luni, in zilele de 28 si 29, vor avea loc mai multe actiuni de protest la Ministerul Muncii, unde se va inainta si un memoriu reprezentantilor ministerului pe tema salarizarii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *