Comitetul International Olimpic a confirmat prezenta boxului in calendarul olimpic al JO 2020 de la Tokyo

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Comitetul International Olimpic (CIO) a confirmat oficial prezenta boxului in calendarul olimpic al JO 2020 de la Tokyo, dar a suspendat Federatia internationala de box amator (AIBA), cu prilejul votului din cadrul sesiunii de la Lausanne, relateaza Agerpres.

Sesiunea CIO a votat in unanimitate decizia Comitetului Executiv de a prelua organizarea turneelor de calificare pentru Tokyo 2020, dar a pus sub semnul intrebarii capacitatea AIBA de a mentine aceasta disciplina in programul olimpic. AIBA a fost suspendata pâna când isi va reglementa problemele financiare si de guvernanta.

CIO a infiintat un grup operativ de lucru care va organiza turneele de calificare, cât si turneul olimpic de la Tokyo, sub presedintia japonezului Morinari Watanabe, presedintele Federatiei internationale de gimnastica si membru al CIO. Sârbul Nenad Lalovic, membru CIO, a prezentat in fata sesiunii CIO un raport privind situatia din cadrul AIBA, conform caruia datoriile pot ajunge la 29 milioane dolari, ”ceea ce expune CIO si partenerii sai comerciali la un risc inacceptabil din punct de vedere al reputatiei, al legalitatii si financiar”.

CIO a adoptat o pozitie dura fata de AIBA dupa arbitrajele controversate de la JO 2016 de la Rio si dupa alegerea in 2018 in postul de presedinte al forului international al boxului a uzbekului Gafur Rahimov, aflat pe o lista neagra a trezoreriei SUA in legatura cu crima organizata si trafic de droguri. Rahimov, care dezminte acuzatiile, a facut un pas inapoi si interimatul a fost preluat de marocanul Mohamed Moustahsene.

Boxul face parte din familia olimpica inca din 1904. La Tokyo 2020, 286 de boxeri vor lupta pentru medalii la opt categorii la masculin, respectiv cinci categorii la feminin.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2