„Comorile Romaniei”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Patrimoniul UNESCO al Romaniei, prezentat intr-o expozitie fotografica de exceptie – Expune Ilie Tudorel

PNL

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, institutie publica de cultura care functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, va invita sa luati parte MARTI, 8 MAI 2018, de la ora 13.00, la vernisajul expozitiei „Comorile Romaniei”, a fotografului maramuresean Ilie Tudorel. Expozitia este dedicata Centenarului Marii Uniri din 1918 si Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018. Expozitia va ramane deschisa pana in data de 3 iunie.

Expozitia de arta fotografica „Comorile Romaniei” este o expozitie-eveniment care isi propune sa promoveze cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din Romania. Expozitia se adreseaza iubitorilor de cultura atat din tara, cat si din strainatate.

Obiectivul expozitiei este de a face cunoscute publicului larg, in anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918, valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil si natural din Romania. Este vorba despre acele valori patrimoniale romanesti care ne diferentiaza cultural de alte popoare si ne fac mandri ca suntem romani, mai ales in timpul procesului de globalizare si de nivelare a valorilor pe plan mondial.

Prin aceasta expozitie-eveniment se urmareste consolidarea sentimentului de apartenenta la un spatiu cultural european comun, cu respectarea diversitatii culturale si a elementelor de unicitate ale fiecarui popor in parte, in contextul in care UE incurajeaza initiativele prin care cetatenii sunt implicati in cunoasterea patrimoniului cultural (anul 2018 fiind declarat Anul European al Patrimoniului Cultural).

„Comorile Romaniei” prezinta, intr-un numar de 66 de lucrari inramate de arta fotografica, unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase locatii, monumente sau situri arheologice ale patrimoniului tangibil, recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO), ca de exemplu: biserici pictate din nordul Moldovei, fortarete dacice din Muntii Orastie, centrul istoric al orasului Sighisoara, Manastirea Hurezi, sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, biserici de lemn din Maramures. Expunerea continua cu fotografii ale patrimoniului natural: Delta Dunarii, paduri primare si batrane de fag din Carpati. Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini ilustrand traditii si mestesuguri traditionale romanesti, cum sunt: colindatul de ceata batraneasca, doina, tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu, tehnici de tesere a scoartelor romanesti traditionale, practici culturale asociate zilei de 1 martie.

Fotografiile prezentate in cadrul expozitiei sunt color, relizate la un nivel artistic inalt si constituie o oglinda a bogatiei culturale ale poporului roman.

De asemenea, vizitatorii expozitiei se vor putea delecta cu o selectie de imagini digitale (digiporama) ale unor locuri din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO alfate si in alte tari din Europa (in special tari din Europa Centrala si de Est).

http://cluj24h.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1