Companiile aeriene să grăbesc să îşi convertească avioanele de pasageri în avioane de marfă

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Odată considerate cenuşăresele industriei aeriene, avioanele pentru transport de marfă sunt în prezent singurele avioane care continuă să zboare în contextul crizei coronavirusului, transmite Reuters, informează AGERPRES.

În timp ce aceşti uriaşi transportau marfă cu marje reduse de profit, companiile aeriene cheltuiau sume importante pentru campanii de marketing destinate să îi atragă pe călătorii de business şi turişti. Însă acum, când aceşti clienţi nu mai există, companiile aeriene se grăbesc să îşi convertească avioanele de pasageri în avioane, temporare, de marfă.

În mod normal, jumătate din traficul aerian de marfă se face în burta avioanelor de pasageri. Însă blocarea la sol a două treimi din flota mondială de avioane a dus la o căutare disperată de avioane de marfă care să poată transporta echipamente medicale şi alte bunuri.

În aceste condiţii, companiile aeriene care se confruntă cu costuri crescute ca urmare a neutilizării avioanelor de pasageri sunt interesate să le modifice cabinele pentru a le putea utiliza pentru transportul de marfă. Aceste operaţiuni generează o sursă surprinzătoare de venituri pentru companiile care se ocupă de mentenanţa avioanelor şi care în prezent nu mai asigură serviciile lor obişnuite dedicate avioanelor de pasageri.

Potrivit unor oficiali din industria aeronautică, companii precum Lufthansa Technik AG (Germania), Avianor (Canada), HAECO Group (Hong Kong) şi Akka Technologies (Belgia) se numără printre companiile care se ocupă cu scoaterea rândurilor de scaune din avioanele de pasageri pentru ca acestea să poată transporta marfă în loc de turişti.

“Avem foarte multe cereri. Avem peste 40 de companii aeriene care ne cer să venim cu oferte”, spune Jens Weinreich, manager la Lufthansa Technik, companie care a convertit deja 18 avioane pentru diferiţi transportatori şi se aşteaptă să modifice alte 100 de avioane.

Compania aeriană Austrian Airlines, care face parte din grupul german Lufthansa, a început deja să scoată scaunele pentru pasageri din unele avioane de tip Boeing 777 din flota sa în timp ce compania poloneză LOT şi cea americană Delta AirLines se gândesc şi ele la o reconvertire similară.

Bjorn Fehrm, analist la firma de consultanţă Leeham, susţine că liniile aeriene ar putea să adopte o cabină mixtă chiar şi după criză, astfel încât pasagerii şi marfa vor împărţi spaţiul din avion după modelul unui automobil de tip break (station-wagon).

“Chiar dacă preţurile pentru transportul de marfă vor mai scădea această soluţie tot va fi una rezonabilă”, crede Bjorn Fehrm.

Modificarea cabinelor nu va compensa în totalitate veniturile pierdute din cauza coronavirusului, care a dus la pierderea de locuri de muncă şi a obligat o serie de mari companii precum Lufthansa să ceară ajutorul statului, dar va da de lucru companiilor care se ocupă de mentenanţa avioanelor. “Pentru moment aceasta generează afaceri pentru firmele de inginerie cum este a noastră. Pe termen mediu, traficul va avea nevoie de timp pentru a-şi reveni”, spune Charles Champion, membru în Consiliul de Administraţie de la Akka Technologies.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *