Complexul Astronomic Baia Mare: Programul „Astronomia”, un real succes

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

planetariuIn perioada 18 – 30 iulie, la Complexul Astronomic Baia Mare s-a desfasurat un program educational special, de vacanta, dedicat elevilor claselor I – VIII, un curs intensiv si interactiv de introducere in astronomie, armonizat cu aplicatii si demonstratii practice, jocuri pe echipe, filme documentare, experimente de gandire, modelaj si desen, sub titulatura de ASTROMANIA.

Timp de noua zile, pe parcursul a trei saptamani, in zilele de marti – joi, intre orele 10.00 – 14.00, cele doua grupe principale de varsta, cu aproximativ 60 de participanti in fiecare zi, acest curs de initiere in astronomie a demonstrat ca prima stiinta din istoria omenirii poate deveni accesibila aproape oricarei varste.

„Imbinand teoria cu practica, argumentarea cu demonstratia si jocul (jocul de-a planetele, reconstituirea unor vectori de miscare in cadrul unor obiecte din cerul indepartat, dar si tenisul de masa cu ”planeta rosie” – mingea portocalie pusa in joc, jocuri cu popice si chiar sah, volei si fotbal etc.), invatand sa modelam avioane si sa desenam, concentrandu-ne atentia la amanunte, debordand de idei fabuloase ale unor timbre sau constelatii inventate si documentate chiar de copii, explicand simplitatea extraordinara a telescoapelor optice, radiotelescoapelor si a telescoapelor orbitale, participand la peste 5 spectacole in cupola, fiecare putin diferit, mai atractiv, mai complex – acest program educational s-a dovedit a fi unul ”anti-plictiseala” si deosebit de instructiv in ce priveste intelegerea mediului inconjurator, al istoriei naturale dar si a beneficiilor mobilitatii fizice si de gandire”, spun reprezentantii Complexului.

Observatiile de zi, cu telescopul din dotare ce are filtru solar, au fost combinate cu o demonstratie practica a ceasului solar, a gnomonului, realizata de prof. Lucian Stoian, de la Centrul de Excelenta in Astronomie al Colegiului National ”Vasile Lucaciu”, iar unul dintre membri acestui centru, olimpic international, a realizat o expunere comprehensiva a obiectelor Messier din cerul de profunzime.

Cei care au dorit, au aplicat pentru atelierul de televiziune astronomica, facand exercitii haioase de dictie, prezentand evenimente astronomice in fata camerei de luat vederi si dovedind o capacitate deosebita de adaptare si rezolvare a micii probleme a ”tracului”.

Astro-fotografia – un modul explicat si demonstrat de catre colaboratorul nostru, domnul Ilie Tudorel, a reprezentat un domeniu sugestiv, cu multe de invatat.

La inchiderea oficiala a cursului, s-au acordat diplome de participare tuturor celor prezenti, participantii avand bunavointa de a se exprima direct in ce priveste calitatea demersului nostru educational, ce anume le-a placut si daca ar dori sa participe si la alte programe de vacanta.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole