Comunele Petrova, Lăpuș și Bogdan Vodă, incluse în Ruta satelor cu arhitectură tradițională

Comunele Petrova, Lăpuș și Bogdan Vodă au fost incluse în Ruta satelor cu arhitectură tradițională, lucru care va duce la restaurarea a mai multor gospodării tradiționale.

”În luna decembrie 2022 am transmis Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene trei propuneri de proiecte, respectiv includerea în Ruta satelor cu arhitectură tradițională a comunelor Petrova, Lăpuș și Bogdan Vodă.

Astfel, vor fi restaurate 8 gospodării tradiționale din fiecare comună menționată. Casa Mihalca din Petrova, Casa Moșu Deac din Bogdan Vodă, Casa Bolchiș din Lăpuș sunt doar trei exemple de gospodării care vor fi propuse spre restaurare.

Am discutat astăzi cu reprezentanții administrațiilor locale Lăpuș – doamna primar Cristina Buda, Petrova – domnul primar Ion Petrovai, și Bogdan Vodă – doamna viceprimar Maria Cuciureanu, despre pașii următori pe care îi vom realiza în implementarea acestui proiect.

De asemenea, pentru reabilitarea a 12 gospodării din satul Breb, am semnat În luna octombrie 2022 contractul de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR – și deja suntem în procedură de achiziție publică pentru reabilitarea lor.

Avem un total de 36 de gospodării vechi, foarte importante pentru patrimoniul cultural din Maramureș, pe care le vom restaura prin fonduri europene pentru ca frumusețea și unicitatea lor și a Maramureșului să dăinuie în timp. Mulțumesc reprezentanților administrațiilor locale Lăpuș, Bogdan Vodă, Petrova și Ocna Șugatag pentru colaborarea, implicarea și eforturile susținute în realizarea acestui proiect important pentru Maramureș. Protejăm și conservăm patrimoniul cultural din Maramureș!”, a precizat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu