Comunitatea evreiască din Târgu Lăpuș

Primii evrei au ajuns în Târgu Lăpuș undeva prin secolul al 18-lea. În anul 1857 în micuțul oraș trăiau 138 de evrei, în 1891 erau 425 de evrei, în 1920 804 iar la ultimul recensământ, cel din 1941, trăiau 717 evrei.

Comunitatea s-a înființat în anii 1820, însă sinagoga exista și anterior. În oraș exista o baie rituală, heidere particulare, școală Talmud-Tora. Printre primii președinți ai comunității îi putem menționa pe Meir Staszl, Jozsef Loger.

Primul rabin al comunității a fost Tzvi Hirsch Weisz Acesta a părăsit orașul în 1875, iar în locul său a urmat fiul, Mozes Weisz. În anul 1885 rabin devine un membru al familiei Teitelbaum, Mozes David Teitelbaum. Acesta a servit comunitatea timp de 50 de ani.

Ieșiva din Târgu Lăpus era frecventată de aproximativ 140 de bahuri, iar aici se învăța și o meserie, mai exact tâmplăria.
Evreii din oraș aveau activități în diferite ramuri ale industriei ușoare, prelucrarea pieilor, producția obiectelor de uz casnic sau confecționarea pălăriilor de paie.

Evreii din Târgu Lăpuș erau implicați activ și în viața socială. Înainte de 1914 Jakov Fucsh șu Mendel Berkovits au fost membri ai consiliului local, iar după 1918 în consiliu local au fost aleși evreii Samu Biro, Lasar Karl și Adolf Idel.
Ideile sioniste au prins rădăcini și în Târgu Lăpuș, iar disputele din interiorul comunității su slăbit puterea acesteia.
Evreii din Târgu Lăpuș au fost adunați în curtea sinagogii din oraș în 4 mai 1944. După două zile au fost duși în ghetoul din Dej și de acolo trenurile i-au dus în Auschwitz. Majoritatea dintre evrei au fost uciși acolo. Rabinul Aron Grosz, ultimul rabin al comunității din oraș, a fost ucis tot acolo.

După război s-au întors aproximati 140 de evrei, dar majoiratea au emigrat rapid. Ultimii evrei în Târgu Lăpuș au fost înregistrați în 1977. Azi comunitatea evreiască este inexistentă. Sinagoga a fost demolată în anul 1980.

Asociația Maramureș Heritage

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu