Conducerea CJ Maramureș s-a întâlnit cu reprezentanții transportatorilor. Discuțiile au vizat luarea măsurilor postpandemie pentru dinamizarea economiei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Pentru a treia oară consecutiv, conducerea Consiliului Județean Maramureș și președintele Camerei de Comerț și Industrie, Florentin Tuș, s-au întâlnit cu reprezentanții, de această dată, transportatorilor, industriei alimentare și comerțului.

Florentin-Nicolae Tuș, președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș: ”Suntem la a treia rundă de consultări cu mediul de afaceri din Maramureș, de această dată cu reprezentanți din mai multe domenii economice. Deja avem un răspuns pozitiv din partea administrației, care a pus în practică unele propuneri survenite în urma acestor întâlniri și sunt convins că urmează să fie puse în aplicare și altele. L-am văzut recent pe președintele României, Klaus Iohannis care, într-un discurs foarte serios, adresat mediului economic, ne informa că se află în pregătire un plan major de relansare economică, ce se va materializa în lucrări de infrastructură uriașe; cred că facea referire atât la spitale regionale, cât și la zona de infrastructură, autostrăzi etc. Este important ca noi să fim foarte pragmatici și să urmărim ca toate aceste promisiuni să nu rămână doar la stadiul declarațiilor politice. În concluzie, dacă nu se întâmplă ceva cu adevărat real care să vină în sprijinul mediului de afaceri, declarațiile acestea, indiferent de zona politică din care provin, nu vor face decât să ne amăgească.”

“Peste 15 milioane de lei au fost investiti din fondurile județului pentru materiale de protecție, kituri, în echipamente pentru spitale, aparate Real Time PCR. Totodată, vreau să cred că întâlnirile noastre au un ecou la nivel central și tocmai de aceea suntem interesați să îi ascultăm pe toți cei afectați în activitate de această pandemie și să ne transmită ce măsuri urgente consideră că trebuie luate”, a completat președintele Consiliului Județean Maramureș.

Opiniile celor prezenți nu s-au lăsat așteptate, ideea principală desprinsă fiind aceea că e nevoie de mai multă implicare din partea autorităților centrale în susținerea tuturor domeniilor economice, foarte multe dintre acestea fiind afectate pe parcursul celor două luni de stare de urgență.

Alin Stegeran, manager: ”S-au luat măsuri bune pentru transportatori prin crearea culoarelor de transport europene, dar mai există probleme mari la trecerile din punctele de frontieră, unde se așteaptă și 14 ore. Aș dori să atrag atenția și asupra problemei privind costul asigurării RCA în condițiile în care, per total, accidentele rutiere au avut o scădere de 72% în ultima perioadă. E nevoie de o regândire și scădere a acestor costuri având în vedere noile cifre, în niciun caz, cum am auzit, de o scumpire a acestora. Este necesară corelarea costului valorii asigurării RCA cu scăderea numărului de accidente rutiere.”

Viorel Grețian, manager: ”În domeniul comerțului am fost nevoiți să reducem programul de lucru, ceea ce ne-a afectat cifra de afaceri zilnică. Cel mai important lucru, însă, îl reprezintă testarea populației din anumite zone. Există mulți români care vin acasă de peste hotare, cu autocarul, și opresc în parcarea supermarketului. Aceștia nu sunt testați și nu respectă carantina, fapt pentru care Poliția Locală ar trebui să fie mai fermă în verificarea acestor situații.”

Florin Lazăr, directorul general ”Ferma Zootehnică”: ”Avem o problemă în ceea ce privește dezvoltarea sectorului zootehnic, a deschiderii de ferme noi de porci, datorită faptului că așteptăm foarte mult după avize. Solicităm reînființarea modalității de obținere a tuturor avizelor în același timp, prin acel ghișeu unic. Sperăm să nu mai fie nevoie să așteptăm câte 30 de zile după fiecare aviz pentru că, în aceste condiții, nu vom putea dezvolta sectorul zootehnic.”

Dan Grumaz, hotelier, a subliniat faptul că se impune stabilirea unei predictibilități în ceea ce privește măsurile de protecție sanitară ce urmează a fi luate, subvenționarea costurilor acestora, dar mai ales redinamizarea activității prin pachete turistice atractive, pentru ca turistul să petreacă mai multe de o noapte sau două în Maramureș.

Reprezentantul Primăriei Baia Mare, Cameliu Gligan i-a informat pe cei prezenți că municipalitatea îndeamnă agenții economici care au avut terase să le pregătească pentru redeschidere, cu precizarea că doar de la acea dată vor plăti chiria pentru suprafața ocupată. Mai mult, Consiliul Local Baia Mare a aprobat, printr-o hotărâre, scutirea agenților economici a căror activitate a fost închisă pe perioada stării de urgență, de la plata chiriilor și a altor sume contractuale. Pentru a beneficia de această facilitate, cei intreresați tebuie să depună o cerere și o declarație conform instrucțiunlor de pe site-ul Primăriei Baia Mare.

Toți participanții au concluzionat că se impune o intensificare a activității economice în județ și orice amânare va produce efecte și mai grave atât în economia locală, cât și în funcționarea administrației.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *