Conducerea Directiei Copilului Maramures, reactie in cazul persoanelor cu dizabilitati de la Sighet

Directorul general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, Alina Coste, si directorul general adjunct Dorina Curteanu, au facut, in cadrul unei conferinte de presa, cateva precizari legate de cazul de la Spitalul Municipal din Sighetu Marmatiei, unde opt persoane cu dizabilitati psihosociale si intelectuale apartinand Centrului de Recuperare pentru Persoane cu Handicap ar fi inchise in cinci custi, iar unele au fost gasite legate cu camasi si fasii din carpe.

Astfel, Alina Coste a declarat ca a dispus numirea unei comisii de cercetare administrativa care sa analizeze modul cum s-au aplicat procedurile specifice in domeniu.

“In urma situatiei sesizate ieri am dispus numirea de urgenta a unei comisii de cerecetare administrativa, care sa analizeze modurile in care au fost realizate si aplicate procedurile specifice in domeniu, daca a fost aplicata in mod corect legislatia in vigoare cu privire la contentionare si izolare, precum si programul de activitati al beneficiarilor din centru. Ca o prima declaratie a sefului de centru, acesta ne-a informat ca toate masurile de contentionare au fost dispuse cu aprobarea in prealabil a medicului psihiatru.

Comisia de cercetare administrativa urmeaza sa evaluzeze si sa ne prezinte o situatie in care sa vedem daca au fost aplicate corect si legal aceste masuri.

Trebuie sa tinem cont si de specificul acestor beneficiari. In cadrul acestui centru sunt gazduiti beneficiari cu grave probleme psihice, cu schizofrenie paranoica si alte asemenea diagnostice, care de multe ori isi pun in pericol atat propria viata, dar si a beneficiarilor si angajatilor”, a declarat Alina Coste.

Directorul DGASPC Maramures a mai precizat ca pacientii se aflau acolo ca o masura temporara, dat fiind faptul ca imobilul centrului in care traiau era impropriu, in urma prabusirii tavanului. Mai mult, in prezent se implementeaza un proiect de constructie a patru locuinte si a unui alt centru de zi pentru aceste persoane.

“Acesti pacienti sunt acolo cu o masura temproara. In cursul anului 2018 am avut un eveniment, tavanul de la Centrul de Recuperare si Reabilitare Sighetu Marmatiei s-a surpat si atunci am hotarat ca ramanerea acestor beneficiari in cadrul acestui centru le-ar pune in pericol viata. Atunci am gasit aceste solutii drept avarii, dar in tot acest timp n-am stat cu mainile in san.

Directia Generala de Asistenta si Protectia Copilului are aprobata de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Persoanelor cu Dizabilitati planul de restructurare pentru acest centru, deja implementam proiectul de constructie a patru locuinte protejate si a unui centru de zi, in zona Sighetu, tocmai pentru acesti beneficiari”, a mai spus Alina Coste.

In ceea ce priveste acele custi, Alina Coste a mai afirmat ca “nu le putem numi custi, acelea sunt niste spatii de linistire, utilizate atunci cand pacientul isi pune in pericol propria viata, cat si a celor din jur. Aceste masuri de izolare, repet, se luau doar cu acordul medicului respectiv”.

Directorul general adjunct, Dorina Curteanu, a declarat ca pacientii vor fi mutati in alte centre din Sighetu Marmatiei, dar asta dupa relocarea altor persoane care locuiau in acestea.

“Proiectele fiind in derulare, noi aveam in plan relocarea lor, dar mutarea beneficiarilor presupune timp. Aceste persoane cu dizabilitati vor fi relocate in cel mai scurt timp tot pe centrele noastre, in Sighetu Marmatiei, dar a trebuit sa mutam beneficiarii din centrele din Sighet.

Urmeaza sa fie adusi zilele acestea intr-un centru din Baia Mare 10 persoane cu dizabilitati, 10 persoane varstnice si astfel sa fie loc pentru persoanele aflate in centrul de la spital”, adaugand, cu privire la situatia de la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei, ca “nu sunt conditii optime acolo, stim acest lucru, tocmai de aceea era in lucru aceasta mutare, dar fiind vorba de anumite persoane, e nevoie de timp si acomomdare. Si in functie si de nivelul lor de intelegere”.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Andrada

    Aceste directoare au trimis la urgenta doi sefi, sa taie iarba in curtea sediului unde vor fi relocati bolnavii. Nu au muncitori, dar au soferi carw sa le plumbe. Niste incompetente!

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1