Congresul Uniunii Salvati Romania

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In 13 iulie 2019, este programat cel de-al patrulea Congres al Uniunii Salvati Romania (USR), la Teatrul National Bucuresti, Sala Mare, cu incepere de la ora 10.30, relateaza Agerpres.

Cu acest prilej, cei 500 de delegati vor desemna candidatul formatiunii la alegerile prezidentiale, pe ordinea de zi regasindu-se si modificarea Statutului formatiunii, astfel incat presedintele USR sa fie ales de toti membrii, prin vot egal, direct, secret si liber exprimat.

In cursa interna pentru a fi desemnat candidat la prezidentiale s-au inscris Dan Barna, Mihai Gotiu, Dragos Dinulescu si Dumitru Stanca.

Conform unei declaratii din 1 iulie a.c. a presedintelui USR, Dan Barna, validarea candidatului la alegerile prezidentiale in cadrul congresului este parte a unui mecanism intern prevazut in statutul partidului. Dan Barna a mai precizat ca, in paralel, USR are negocieri cu Partidul Libertate, Unitate, Solidaritate (PLUS) condus de Dacian Ciolos, Alianta USR-PLUS urmand sa aiba un candidat unic pentru prezidentiale.

La 2 februarie 2019, USR a hotarat sa participe impreuna cu PLUS pe o lista comuna la alegerile europarlamentare, sub numele de Alianta 2020 USR-PLUS.

***
Precedentul Congres al USR a avut loc in 28 octombrie 2017, la Poiana Brasov. In cadrul evenimentului, deputatul Dan Barna a fost ales presedinte al formatiunii, dupa ce a obtinut 127 de voturi din cele 191 exprimate, iar contracandidatul sau, Vlad Alexandrescu, 50 de voturi.

Initial, se inscrisese in competitie si deputatul USR Cristian Seidler, el anuntand insa la 23 octombrie 2017 ca se retrage din cursa pentru presedintia partidului, invocand probleme tehnice legate de pregatirea Congresului.

Congresul a avut loc dupa ce fostul lider ales al USR, Nicusor Dan, anuntase la 1 iunie 2017 ca a demisionat din functia de presedinte al USR, dar si din calitatea de membru de partid, avand in vedere, printre altele, decizia Biroului National al formatiunii, care s-a pronuntat impotriva redefinirii familiei in Constitutie. Nicusor Dan fusese ales pentru un nou mandat in functia de presedinte al Uniunii Salvati Romania la 14 mai 2017, acesta fiind votat de 173 de delegati prezenti la Congresul USR. Tot la 1 iunie, vicepresedintele care a obtinut cele mai multe voturi la Congresul USR, Elek Levente, a devenit presedintele interimar al formatiunii politice.

Pentru functia de presedinte al formatiunii au candidat atunci patru membri: consilierul parlamentar Serban Marinescu; deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu, vicepresedinte al Comisiei pentru sanatate si familie; deputatul Nicusor Dan, liderul in functie al USR; Cornelia-Florina German.

***
Partidul Uniunea Salvati Romania a fost inregistrat oficial de Tribunalul Bucuresti la data de 23 iunie 2016, conform http://tmb.ro/. Doua luni mai tarziu, la 21 august, a avut loc, la Bucuresti, congresul de fuziune dintre USR, Uniunea Salvati Bucurestiul si Uniunea pentru Codlea (UPC), noua formatiune avand numele Uniunea Salvati Romania. USB a devenit filiala Bucuresti a USR. In cadrul congresului, a fost ales Biroul National al USR, format din 11 persoane. Nicusor Dan a fost ales presedinte, iar cei cinci vicepresedinti au fost: Cristian Ghica, Clotilde Armand, Roxana Wring, Dumitru Dobrev si Erwin Albu, potrivit Agerpres.

La 5 octombrie 2016, USR a prezentat o prima varianta a programului politic al partidului, structurat pe noua capitole si axat pe cateva directii distincte: anticoruptie si administratie publica, precum si dezvoltarea unei economii sustenabile. Cele noua capitole vizau urmatoarele domenii: transparenta totala, industria moderna, agricultura micilor fermieri, sanatatea publica, cultura vie, invatamantul performant, transportul rapid, energia si mediul, Romania in lume.

La alegerile legislative din 11 decembrie 2016, USR a obtinut 629.375 voturi pentru Senat, adica un scor de 8,92% si 625.154 voturi pentru Camera Deputatilor, adica 8,87%, clasandu-se pe locul al treilea in preferintele electoratului din Romania, dupa PSD si PNL. Astfel, USR a obtinut 30 de mandate de deputati si 13 de senatori.

La alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, Aliantei 2020 USR PLUS i-au revenit opt mandate, dupa ce a obtinut 2.028.336 de voturi, reprezentand 22,36% din voturile valabil exprimate.

***
Partidul Uniunea Salvati Bucurestiul a fost inregistrat prin decizie definitiva la Tribunalul Bucuresti in data de 27 noiembrie 2015, conform http://tmb.ro/. La alegerile locale din 5 iunie 2016, candidatul Uniunii si presedintele acesteia Nicusor Dan s-a clasat pe locul al doilea in lupta pentru Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, cu 175.119 voturi, respectiv 30,52% din totalul voturilor valabil exprimate. In componenta Consiliului General al Municipiului Bucuresti, USB a obtinut 15 posturi de consilieri. Intentia de a infiintare a USR a fost anuntata de catre Nicusor Dan chiar in seara zilei alegerilor, la 5 iunie. In urma fuziunii prin absorbtie de catre USR, USB a fost radiat din registrul partidelor politice la data de 25 octombrie 2016.

La randul sau, USB era continuatoarea Asociatiei Salvati Bucurestiul, infiintata in anul 2008 de Nicusor Dan, Diana-Lavinia Culescu si Loredana-Mirabela Gradinaru. La alegerile locale din 10 iunie 2012, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, acelasi Nicusor Dan, a candidat ca independent la Primaria Capitalei, clasandu-se pe locul al treilea, cu un scor de 8,45%.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2