Consilier APIA Maramures, gasit incompatibil de ANI

Reclame home 1
Reclame home 1

Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic privind conflictul de interese in materie administrativa de catre Iura Valeriu Gheorghe, consilier superior in cadrul Centrului Local A.P.I.A. Ocna Sugatag, judetul Maramures.

Iura Valeriu Gheorghe a incalcat regimul juridic al conflictelor de interese in materie administrativa, intrucat, in perioada exercitarii functiei publice, avand un interes de natura patrimoniala (respectiv obtinerea unor subventii din Fondul european pentru agricultura si dezvoltare rurala de catre sotia sa, prin intermediul VISOVAN VIORICA INTREPRINDERE INDIVIDUALA), a preluat cererile de plata pe suprafata, aferente campaniilor 2011 si 2012, depuse de catre sotia acestuia, in numele intreprinderii individuale mai sus mentionate, a efectuat controlul vizual si controlul administrativ al cererilor depuse de aceasta, mentionand ca sunt “complete si valabile” si a semnat, totodata, si procesele verbale aferente acestor cereri de plata.

Ca urmare a cererilor depuse, sotia persoanei evaluate a obtinut subventii din Fondul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, in suma totala de 24.772,85 Lei.

Astfel, acesta a incalcat dispozitiile art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Functionarul public este in conflict de interese daca se afla in una dintre urmatoarele situatii: […] interesele  sale patrimoniale, ale sotului sau rudelor sale de gradul I pot influenta deciziile pe care trebuie sa le ia in exercitarea functiei publice”, precum si dispozitiile art. 79, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „In cazul existentei unui conflict de interese, functionarul public este obligat sa se abtina de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii si sa-l informeze de indata pe seful ierarhic caruia ii este subordonat direct. Acesta este obligat sa ia masurile care se impun pentru exercitarea cu impartialitate a functiei publice, in termen de cel mult 3 zile de la data luarii la cunostinta”.

Persoana evaluata a fost informata despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistata sau reprezentata de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. IURA VALERIU GHEORGHE a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere in exercitarea dreptului la aparare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective […]”.

„Persoana […] fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese […] este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica  […]  pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului”.

Agentia Nationala de Integritate isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, confidentialitatii, impartialitatii, independentei operationale, celeritatii, bunei administrari, precum si al dreptului la aparare.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole