septembrie 24, 2021

Consilierii judeteni au semnat ”Declaratia pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Romania”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

La data de 27 martie 2018 s-au implinit 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. In acest sens, in sedinta Consiliului Judetean Maramures, de miercuri, 28 martie, seful administratiei judetene, Gabriel Zetea, i-a invitat la cuvant pe toti liderii grupurilor politice, pentru a transmite un mesaj de unire si unitate, la final fiind semnata si ”Declaratia pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Romania”, se arata intr-un comunicat de presa.

Presedintele Consiliului Judetean a subliniat faptul ca, la 1918, romanii au inteles ca este esential sa se uneasca nu doar din punct de vedere statal sau al unirii granitelor, ci pentru a realiza un deziderat de veacuri, proiectul Romania Mare.

”Romanii au mai gasit de atunci, si dupa Revolutia din Decembrie 1989, momente in care sa se uneasca, sa aiba proiecte comune, proiecte de tara care sa uneasca si fortele politice si toate institutiile statului pentru a obtine, impreuna, un deziderat comun. Acest lucru s-a intamplat si atunci cand am vorbit despre aderarea la Uniunea Europeana, sau aderarea la NATO.

Toate acestea au fost proiecte mari ale Romaniei care au generat consens politic. Poate, mai mult decat oricand, anul 2018, ca evocare a 100 de ani de Marea Unire a Romaniei, trebuie sa reprezinte acelasi lucru: incercarea noastra, a grupurilor politice, -incepand cu Parlamentul Romaniei si terminand cu consiliile judetene si fiecare consiliu local- de a gasi consensul politic pentru acele proiecte care, incet, ne unesc. Sa incercam, astfel, sa oprim aceasta divizare pe care o vedem in fiecare zi in societate. In acest sens trebuie sa tratam, mai mult decat orice, Centenarul Marii Uniri, in anul 2018”, a precizat presedintele Gabriel Zetea.

Din partea grupului PSD-UDMR a luat cuvantul consilierul judetean Anton Rohian, care a amintit, in mesajul sau, implinirea unui veac de cand Sfatul Tarii de la Chisinau a votat actul unirii Basarabiei cu Romania. ”Unirea s-a facut cu sacrificii, dar visul taranului basarabean a devenit realitate: a primit padure, pasuni, imas. Basarabenii au luat contact cu componenta nationala si cred ca unirea Basarabiei cu Romania ar fi benefica pentru tara. Stiu ca nu va fi usor, dar mai stiu ca nu este imposibil”, a aratat Anton Rohian.

Urmatorul la cuvant a fost liderul grupului PNL, Marinel Kovacs, care a amintit meritul PNL si al Bratienilor in realizarea Marii Uniri. ”PNL transmite un mesaj de incurajare fratilor de dincolo de Prut, Basarabiei si basarabenilor de a ne intregi tara. Basarabia a fost, in urma cu 100 de ani, prima provincie istorica ce se unea cu Romania. Astazi, circa 100 de localitati din Republica Moldova au semnat o declaratie de unire cu tara. In anul Centenarului trebuie sa ne dam mana, sa scriem impreuna o pagina de istorie”, a declarat liderul grupului liberal din Consiliul Judetean Maramures.

Din partea PMP a vorbit vicepresedintele George Moldovan, care a subliniat faptul ca formatiunea politica pe care o reprezinta si-a asumat acest proiect de tara, unirea Basarabiei cu Romania.

Mesajul consilierului judetean, Teodor Ardelean, -absent de la sedinta de Consiliu Judetean, dat fiind ca aceasta zi l-a gasit la Chisinau, unde au fost organizate diverse actiuni-, a fost citit de presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea.

La final, seful administratie judetene a dat citire ”Declaratiei pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Romania”, documentul fiind semnat de majoritatea alesilor judeteni prezenti la sedinta.

”In anul Centenarului avem datoria morala fata de inaintasii nostri sa le dam mana fratilor nostri din Republica Moldova si sa facem totul pentru a fi impreuna pe drumul bunastarii si prosperitatii, pe drumul european. Avem sansa de a scrie impreuna o pagina de istorie si avem datoria sa nu ratam aceasta oportunitate, sa mergem pe urmele inaintasilor nostri.

Prin prezenta declaratie, Consiliul Judetean Maramures isi exprima bucuria de a sarbatori, alaturi de toti romanii, Centenarul Marii Uniri si sustine fara echivoc declaratia Parlamentului Romaniei, adoptata in sedinta solemna a celor doua Camere, din data de 27 martie 2018, care considera ca fiind pe deplin legitima dorinta acelor cetateni ai Republicii Moldova care sustin unificarea celor doua state ca o continuare fireasca in procesul de dezvoltare si afirmare a natiunii romane.

Subliniem ca acest act depinde de vointa acestora si declara ca Romania si cetatenii ei sunt si vor fi intotdeauna pregatiti sa vina in intampinarea oricarei manifestari organice de reunificare din partea cetatenilor Republicii Moldova , ca o expresie a vointei suverane a acestora”, se arata in declaratia adoptata si semnata de Consiliul Judetean Maramures.

ZiarMM

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2