Consiliul Concurentei analizeaza productia si comercializarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Consiliul Concurentei a declansat o analiza privind modul in care se realizeaza productia si comercializarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala si a suplimentelor alimentare, potrivit unui comunicat al institutiei de concurenta, remis, luni, AGERPRES.

In cadrul acestui studiu vor fi analizate conditiile structurale ale pietelor, relatiile contractuale existente intre diferiti actori ce desfasoara activitati in sectorul productiei si comercializarii medicamentelor eliberate fara reteta si a suplimentelor alimentare si se va efectua o analiza detaliata a cadrului legislativ aplicabil.

„In cazul in care vor fi identificate disfunctionalitati care afecteaza mediul concurential, Consiliul Concurentei va putea propune modificarea sau revizuirea reglementarilor existente, va putea emite clarificari sau atentionari catre mediul de afaceri sau administratia publica, cu scopul de a imbunatati eficienta economica a sectorului si de a proteja interesele consumatorilor. De asemenea, in situatia in care descopera indicii, Autoritatea de concurenta poate declansa investigatii privind posibila incalcare a legii”, arata reprezentantii Consiliului.

Pe parcursul analizei pietelor de productie si de comercializare a medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala, precum si a suplimentelor alimentare, Consiliul Concurentei poate solicita informatii si documente tuturor actorilor implicati. Ca urmare, autoritatea de concurenta isi doreste o cooperare activa cu toti actorii implicati in acest sector, fie institutii publice, fie companii, si isi exprima disponibilitatea de a primi orice informatii relevante, se mai arata in comunicat.

Autoritatea de Concurenta aminteste ca nu are doar un rol corectiv, ci si unul preventiv, prin monitorizarea pietelor, respectiv supravegherea comportamentului actorilor pe aceste piete si a metodelor folosite de acestia, avand ca scop final protectia intereselor consumatorilor.

„Sectorul farmaceutic este foarte important pentru noi, iar activitatea din ultimii ani dovedeste acest lucru: am facut o serie de recomandari asupra proiectelor de acte normative, dar ne-am si implicat atat prin anchete sectoriale si investigatii privind practici anticoncurentiale (unele finalizate cu sanctiuni), cat si prin analiza concetrarilor economice din domeniu. Am colaborat foarte bine cu institutiile din domeniu, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului, cu care, de altfel, vom colabora in continuare pentru dezvoltarea unor noi reglementari privind obligatia de serviciu public”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, citat in comunicat.

Consiliul Concurentei a derulat mai multe analize privind piata farmaceutica in urma carora a facut o serie de recomandari care au fost preluate de Ministerul Sanatatii in legislatia din domeniu.

Astfel, recomandarile Consiliului Concurentei de a pozitiona medicamentul generic si cel inovativ iesit de sub brevet, la acelasi nivel de pret, au fost preluate in Ordinul nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul si procedura de aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman.

De asemenea, la propunerea Consiliului Concurentei, s-a introdus obligatia de a asigura stocuri medicamente atat producatorilor, cat si distribuitorilor, iar farmaciile au obligatia de a transmite distribuitorilor comenzi justificate si de a le onora catre pacienti in termen de 24/48 ore.

La propunerea Autoritatii de Concurenta a fost eliminat criteriul geografic care impiedica deschiderea de noi farmacii, fapt care a condus la imbunatatirea accesibilitatii pacientilor la servicii farmaceutice.

In ceea ce priveste tranzactiile din domeniul farmaceutic, Consiliul Concurentei a impus conditii in situatiile in care a avut ingrijorari privind efectele asupra pietei. De exemplu, Grupul Penta/Dr. Max a trebuit sa cesioneze 18 farmacii Arta din Bucuresti si Timisoara, pentru a prelua A&D Pharma Holdings.

La sfarsitul lunii iunie, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata imunoglobulinelor normale umane. In cadrul investigatiei ce vizeza posibila limitare a aprovizionarii pietei romanesti cu imunoglobulina umana normala cu scopul eliminarii taxei clawback si obtinerii unui cadru fiscal mai favorabil, au fost efectuate simultan inspectii inopinate atat in Romania, cat si in Belgia si in Italia.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2