Consiliul Europei denunta absenta de progrese in anchetele asupra violentelor de pe Maidan

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ucrainaConsiliul Europei a denuntat, intr-un raport prezentat marti, lacunele si absenta de progrese in anchetele asupra violentelor produse in timpul miscarii de contestare proeuropene de la Kiev care a dus, in februarie 2014, la caderea regimului prorus al fostului presedinte Viktor Ianukovici, transmite AFP citata de Agerpres.

”Pe durata celor trei luni de manifestatii, nu a existat nicio tentativa reala de anchetare” a faptelor, se arata in raportul organizatiei paneuropene, care a examinat dosarele legate de violentele care au avut loc in Piata Independentei (Maidan) de la Kiev, in perioada 30 noiembrie 2013 — 21 februarie 2014.

Consiliul Europei deplange totodata faptul ca, dupa destituirea, la 22 februarie 2014, a presedintelui Ianukovici de catre parlamentul ucrainean si venirea la putere a unui guvern prooccidental, nu a existat o cooperare intre noile autoritati ucrainene, in special intre Ministerul de Interne, Parchetul General si serviciile de securitate ucrainene.

”In unele cazuri, departamentul care efectua ancheta tinea de aceeasi autoritate care facea obiectul anchetei”, scrie Consiliul Europei in raportul sau, denuntand in acelasi timp lipsa de ”independenta”.

”Din cauza acestor lacune nu s-au inregistrat progrese substantiale in anchetele asupra evenimentelor din Maidan”, concluzioneaza Consiliul Europei in documentul prezentat marti.

AFP noteaza in context ca mai multe organizatii neguvernamentale au denuntat in repetate randuri incapacitatea autoritatilor ucrainene de a-i aduce in fata justitiei pe cei responsabili de violentele din centrul Kievului, in special pe autorii reprimarii in sange din februarie 2014, soldata cu peste 100 de manifestanti ucisi.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2