Consiliul Europei insista ca Turcia sa puna capat cat mai rapid starii de urgenta

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

politie-turciaComisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, insista ca autoritatile de la Ankara sa puna capat cat mai rapid starii de urgenta instaurate dupa tentativa de puci de la mijlocul lunii iulie si prelungite pe data de 3 octombrie cu trei luni, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Intr-un memorandum dat publicitatii vineri, comisarul Muiznieks “insista asupra urgentei de revenire la procedurile si garantiile ordinare, punandu-se capat cat de curand posibil starii de urgenta”.

Totodata, reprezentatul Consiliului Europei “ia nota cu regret” de decizia guvernului de la Ankara de a prelungi starea de urgenta cu trei luni, exprimandu-si speranta ca aceasta perioada “va putea fi scurtata”.

Muiznieks nu pune sub semnul intrebarii decizia Ankarei de a decreta starea de urgenta si de a face derogari de la Conventia Europeana a Drepturilor Omului in circumstante exceptionale, constatand insa ca decrete adoptate in Turcia dupa tentativa de puci au conferit “puteri discretionare aproape nelimitate autoritatilor si executivului’, si ca acest tip de puteri comporta intotdeauna ‘un anumit grad de arbitrariu”.

Comisarul pentru drepturile omului se declara ingrijorat mai ales de posibilitatea ca o persoana sa fie mentinuta in arest timp de 30 de zile si considera “deosebit de urgent sa se puna capat inchiderii, in baza unei simple decizii administrative, a unor (…) publicatii, canale de televiziune, asociatii sau intreprinderi, precum si transferului bunurilor lor catre bugetul public”.

Nils Muiznieks denunta, de asemenea, caracterul masiv si neindividualizat al urmaririlor penale lansate impotriva unor persoane suspectate ca ar fi apropiate de clericul Fethullah Gülen, pe care Ankara il acuza de orchestrarea tentativei de puci.

Memorandumul Consiliului Europei reaminteste, in plus, ca anumite principii enuntate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului — precum dreptul la viata si interzicerea torturii — nu pot face obiectul niciunei derogari, indiferent de circumstante.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2