Consiliul Judetean Maramures a sarbatorit Ziua Nationala alaturi de romanii din Marea Britanie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Activitati dedicate Zilei Nationale a Romaniei au avut loc in aceasta saptamana in intreaga tara, dar si in lume, acolo unde traiesc comunitati de romani. Daca la nivel judetean sarbatoarea nationala a fost marcata prin ceremoniale religioase si militare, pentru romanii plecati in strainatate, oficialii au organizat diferite evenimente speciale pentru a celebra ziua de 1 Decembrie, potrivit unui comunicat al Consiliului Judetean Maramures.

Dupa evenimentul de la Bruxelles, prin care europarlamentarii romani au sarbatorit aniversarea a 10 ani de la Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, dar si Ziua Romaniei, delegatia maramureseana s-a indreptat spre Londra.

La invitatia Excelentei Sale Dan Mihalache, ambasadorul Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, vicepresedintele Ioan Doru Dancus, consilierii judeteni Liliana Moga, Ioan Sas, Emil Munteanu, Ioan Radu Coman, Calin Bota si Marian Gheorghe, primarii Anton Ardelean, Gabriela Tulbure, Vasile Boitor, Lucia Butcure, Matei Godja si Nicolae David, dar si reprezentanti ai aparatului propriu al Consiliului Judetean au participat la receptiile oficiale prilejuite de acest eveniment aniversar.

In 30 noiembrie, delegatia maramureseana s-a intalnit cu misiunile diplomatice acreditate in UK, iar in 1 Decembrie au fost invitati reprezentanti ai comunitatilor de romani din Marea Britanie. De asemenea, in mijlocul uneia dintre cele mai mari comunitati de romani din UK, la Brent, a fost arborat drapelul Romaniei, alaturi de primarul orasului si liderul local.

Sambata, 2 decembrie, copii, parinti si bunici, – romani al caror suflet a ramas pe plaiurile stramosesti-, au petrecut alaturi de maramureseni si de reprezentantii ambasadei Romania si ai Institutului Cultural Roman din Londra momente unice, de neuitat, incarcate de patriotism.

Colindele, cantecele patriotice si cele din folclorul romanesc au rasunat in Londra in aceste zile, prin interpretarea solistilor Ana Maria Gherghel, Florin Gherman, Florentina si Petre Giurgi. Corpul de balet si orchestra Ansamblului Folcloric National ”Transilvania” au asigurat buna dispozitie si au impresionat pana la lacrimi romanii care poarta in sufletul lor iubirea si respectul pentru tara. Fiecare eveniment a inceput prin intonarea imnului Romaniei, iar Dumitru Dobrican a incantat audienta prin cantecele sale atat de cunoscute si apreciate in lumea intreaga.

Seria activitatilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei in Londra s-a incheiat cu o traditionala Seara a Ieudenior din Marea Britanie. Aici, in numele Consiliului Judetean Maramures, vicepresedintele Ioan Doru Dancus, alaturi de primarul comunei Ieud, Nicolae David, au inmanat diplome de onoare, acordand titlul de noblete “Fiu de ieudean in Marea Britanie” cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, tuturor ieudenilor prezenti la eveniment.

Despre evenimentul de la Londra si invitatia adresata Consiliului Judetean Maramures de a petrece Ziua Nationala alaturi de romanii stabiliti in Marea Britanie a vorbit Excelenta Sa, Dan Mihalache.

”Am facut din aceasta festivitate o zi tematica, o zi dedicata judetului Maramures. Cred ca am reusit sa avem una dintre cele mai frumoase sarbatori nationale la Londra. O asemenea sarbatoare nu ar fi fost niciodata posibila daca nu am fi avut alaturi un judet atat de frumos, de mirific. Sunt extrem de atasat din punct de vedere sentimental de Maramures si vreau sa multumesc Consiliului Judetean si tuturor reprezentantilor care ni s-au alaturat, pentru a face aceasta sarbatoare cat mai frumoasa” a spus Dan Mihalache, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, se mai arata in comunicat.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

3 Comments

 1. Anton

  Sarbatoarea zilei de nationale la „capsunarii” de la Londra ! Excelenta alegere a partidului calauzitor PSD, avand in vedere ca in Anglia sunt cei mai multi romani, in cautarea „bunastarii” ! Cateva intrebari, zic eu de buna credinta, pt. Cons. Judetean MM:
  1. De ce Londra si nu Spania sau Italia, raportat la nr.de romani imigranti acolo, sub o forma sau alta?
  2. Pe banii cui o asemenea deplasare, o asa de numeroasa delegatie si cu pretentii nu modeste?
  3. Ce alte state fac asemenea actiuni, in fond excursii pt.placerile alesilor ?
  4. De ce nu se fac publice astfel de actiuni, din timp, respectiv unde este transparenta activitatii unui for ales ?
  Sunt convins ca opinia publica nu va avea un raspuns corect, poate niciunul, deoarece stim cine conduce azi Romania !

  Reply
 2. ribizli

  Aceasta sarbatorire a datei de 1 decembrie de catre Consiliul Judetean Maramrues la Londra nu a fost altceva decat o excursie pe bani publici a unui grup de persoane (atent selectate) din cadrul Consiliului Judetean MM si a acolitilor sai. La modul practic, cu ce s-a ales Maramuresul in urma organizarii acestei actiuni? Ce beneficii directe sau indirecte a avut judetul? Raspuns: NICIUNUL. Doar cu o cheltuiala semnificativa din buget, pentru a da satisfactie (sau a recompensa) pe unii sau pe altii dintre alesi. Jenant! Iar anii urmatori te pomenesti ca vor organiza aceasta excursie in SUA, Canada sau Australia… Tot pe bani publici.

  Reply
 3. dandanmm

  Totul este frumos. O nelamurire am: de ce un functionar public cum e Mihalache este „Excelenta Sa” si nu simplu, ambasadorul Romaniei in Anglia. Poate pentru ca acolo sint lorzi? Se ia mirosul? Lui Iohannis nu-i zice nimeni excelenta sa „Presedintele Romaniei”, lui Trump „Excelenta sa …”. Trebuie sa fii incult ca sa devii „excelenta”?

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole