Consiliul Judetean Maramures sustine promovarea culturii traditionale maramuresene

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Trei activitati culturale, de mare insemnatate pentru promovarea traditiilor populare si portului maramuresean, au avut loc ieri, 2 iulie 2017, in comunele Cicarlau, Dumbravita si Stoiceni.

Vicepresedintele Ioan Doru Dancus a fost onorat sa reprezinteConsiliul Judetean Maramures la toate cele trei evenimente culturale. Astfel, sirul actiunilor a inceput cu Zilele Comunei Cicarlau si participarea la Sfanta Liturghie la Biserica Greco – Catolica, cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, dupa care a avut loc festivitatea de premiere a celor care implinesc anul acesta varsta majoratului, cuplurilor de aur, dar si celor care au implinit 90 de ani.

De asemenea, a fost premiata performanta sportiva si meritele deosebite obtinute la invatatura. Atmosfera s-a incins in acordurile populare din zona Codru si Chioar, momente folclorice sustinute de rapsodul Nicolae Sabau, ansamblul Strugurelul, dar si alte ansambluri folclorice zonale, in frunte cu primarul localitatii Sorin Lupse. Acest eveniment a fost organizat de Primaria si Consiliul Local Cicarlau, cu sprijinul Consiliului Judetean Maramures.

Activitatile de promovare a traditiilor populare si a culturii maramuresene au continuat la Dumbravita, unde a avut loc cea de-a XI-a editie a Festivalului Portului, Cantecului si Dansului Popular de pe Fisculas, actiune cuprinsa in Programul Cultural Prioritar al Consiliului Judetean Maramures pentru anul 2017.

Manifestarea a inceput cu deja celebra parada a portului popular, inmanarea in cadrul festiv a diplomelor de cetateni ai comunei, celor care implinesc 18 ani si familiilor care serbeaza nunta de aur. Din program nu au lipsit momentele folclorice sustinute de ansambluri din Leordina, Copalnic Manastur, Sisesti, Baia Sprie, Cehu Silvaniei, Rece, Sacalaseni, Cernesti, Grosi, Ciolt si Dumbravita.

Pe scena au mai evoluat si tinerii solisti Diana Birda, Paul Mociran, Marcela David si Nicoleta Petrehus, Lautarii din Ardeal, dar si tinere talente precum, Adriana Prelucan, Vari Daiana, Gabriela Ardusatan, Victoria si Bogdan Bizau si Anuta Iuga. Invitati de onoare au fost Roberta Opre, Vladuta Lupau, Ana Ilca Muresan si Lele Craciunescu. Seara s-a incheiat cu un spectaculos foc de artificii si Dantul Satului cu Formatia Dinamic.

Pastrand calea Lapusului, Ioan Doru Dancus, a ajuns tocmai „Acasa la Grigore Lese”, actiune din cadrul evenimentului „Drumul lui Lese”, cuprins, de asemenea, in Programul Cultural Prioritar al Consiliului Judetean Maramures pentru anul 2017. Aceasta actiune s-a desfasurat in localitatea Stoiceni, satul natal al marelui rapsod popular, Grigore Lese. Prin acest eveniment, organizatorii si-au propus sa promoveze atat valorile culturale autohtone, cat si pe cele din alte spatii etno-folclorice. Astfel, evenimentul s-a bucurat de prezenta unui numar semnificativ de participanti din Bucovina, Cluj si Bucuresti, dar si din alte localitati invecinate.

Actiunea a inceput cu savarsirea Sfintei Liturghii in Biserica in care a fost botezat Grigore Lese, dupa care, oaspetii au fost primiti la casa rapsodului, unde a avut loc jocul la sura si alte momente folclorice sustinute de Barbatii din Rasca – Suceava, grupurile vocal-instrumentale din Oas, Silivasu de Campie, Prundu Bargaului si din Sangeorz Bai. Seara nu se putea incheia altfel, decat cu un minunat recital Grigore Lese si Marius Vernescu.

Prezent la toate aceste actiuni, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures a apreciat implicarea asociatiilor si a autoritatilor locale in astfel de manifestari care promoveaza atat tinerele talente si valorile maramuresene, cat si cultura maramureseana care ne defineste si care inca se perpetueaza din generatie in generatie.

„De fiecare data particip cu bucurie si placere la manifestari cultural-artistice care promoveaza traditia sicultura noastra populara. In fiecare zi de sarbatoare Maramuresul este plin de manifestari, majoritatea dintre ele fiind finantate de Consiliul Judetean Maramures prin Programul Cultural Prioritar, dar si prin Programul de finantare nerambursabila pentru proiecte culturale.

Apreciez de fiecare data maniera transparenta si corecta de folosire a banului public si implicarea administratiei publice locale, dar si participarea masiva a comunitatilor la astfel de evenimente. In Maramures, credinta si traditia sunt plamanii care ne fac sa respiram cele mai adevarate sentimente de dragoste de neam si tara”, a precizat Ioan Doru Dancus.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *