EDITORIAL: In Consiliul Local Baia Mare au aparut fripturistii de moda noua

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Circ in deliberativul baimarean, eveniment cu spectatori neplatitori, regizor malefic si sufleur ragusit. Spectacol grotesc intr-un dispret total fata de lege si cetateni. Consiliul Local Baia Mare va intra in istoria administratiei publice locale din Romania, urmand sa devina un caz de studiu pentru studentii facultatilor de drept. Obedienta si servilismul manifestat de grupul consilierilor propusi pe listele Coalitiei pentru Baia Mare, grup la care s-au raliat din interese clientelare consilierul UDMR Vida Noemi si popularii fara patalama, constituie un exemplu de incompetenta politicianista, de atitudine plina de dispret fata de o comunitate afectata si celebra prin scandaluri majore de coruptie.

Sedinta extraordinara a deliberativului de ieri, a carei stare exceptionala nu a fost motivata nici de aceasta data, atat initiatorii, cat si secretarul Municipiului Baia Mare refuzand acest lucru, a fost o noua parodie cu accente tragi-comice, pe un scenariu plagiat din opera lui Caragiale, adaptat conditiilor si personajelor actuale. Intre speciile care populeaza actualul deliberativ exista un haos total, generat de incompetenta majoritatii consilierilor locali, dar mai ales a jocurilor de culise si intereselor obscure prin care se doreste blocarea aflarii adevarului despre adevarata stare a municipiului.

Personajul principal al spectacolelor din Consiliul Local baimarean, gen incadrabil intre teatrul absurd si tragicomedie, are atributele personajului Tache Farfuridi din piesa “O scrisoare pierduta”. Numele dat de autor personajului in cauza facea trimitere prin aluzia culinara la un om inferior, vulgar si animat de un lichelism fervent, rolul public alocat acestuia fiind cel al prostului fudul, ingamfat, impulsiv, violent verbal, dar eminamente las.

Astazi, el este adaptat conditiilor moderne, poarta pantaloni stramti si sacouri cu cel putin un numar mai mic, umbla batos si cu pasi rari, de natura a impresiona si evidentia imensa responsabilitate si greutatea misiunii alocate. Nu are nevoie de hairstylist, ci de logoped, acesta intervenind in permananta in mod vocal cu un glas metalic rural, belicos si usor graseiat cand este nervos sau speriat.

Nu cunoaste legislatia despre administratia publica locala, nici reglementarile privind functionarea Consiliului, dar vorbeste tare si mult, fiind evaluat de stapan dupa numarul de ineptii debitate pe unitatea de timp. Intr-o lume normala, acest gen de persoana este lepadat din politica si izolat de urgenta, dar in actuala conjunctura el este desemnat in rolul iepurelui incasator, cel care primeste suturile datorate dresorului.

In onor Consiliul Local regasim si restul personajelor din Caragiale, indivizi precum Iordache Branzovenescu – imbecilul devotat, Tipatescu cel inteligent, dar corupt, un Agamemnon Dandanache confuz si incoerent, semidoctul Mitica, marlanul de serviciu, Rica Venturiano sferto-doctul hilar, Mamitica, Tanti Mita, inclusiv un Nae Tipatescu inteligent, dar intrigant, entitati umanoide manevrate cu usurinta din cabina sufleurului, de o varianta juvenila a lui nenea Zaharia Trahanache, personaj cu doctorat in manipulare si arta machiavelismului.

De cealalta parte, opozitia din Consiliu este divizata si animata de ambilitii si orgolii personale, generandu-se frecvente dispute pe teme juridice intre doua distinse personaje care presteaza uneori ca avocati consultanti, alteori ca avocati pledanti pentru cauze care nu intereseaza grupul de la putere.

In atare conditii, pana se decide suprematia intelectuala si politica intre zona homo saphiens si homo erectus, atrag atentia baimarenilor ca orasul nu este administrat, serviciile publice sunt tot nesatisfacatoare, iar functionarii ar putea intra in greva atunci cand vor constata ca banii din bugetul local, cei ramasi dupa finantarea destinatiilor oculte si plata datoriilor s-ar putea sa nu acopere noile majorari salariale.

Inchei un text cu iz de pamflet asortat cu tristete, amintindu-va de doua citate ale maestrului Caragiale, care spunea: Prostii mor, dar prostia ramane… in Romania, lingusirea si hotia sunt virtuti”.

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

12 Comments

 1. ana are mere

  D-le SOMOGI daca nu puneti semnul = in dreptul personajelor caragielesti , noi, populimea care l am votat pe domnul primar Catalin Chereches sa stiti ca nu ne prindem care sunt personajele din opera maestrului IL Caragiale. Asadar asteptam update la ariticol! 🙂 Poate reusiti sa ne luminati si sa ne mai imogatim copro(cultura)!

  Reply
 2. Ioan

  Dl. Somogyi a scris un material inteligent. Nu este pt oricine acest material. Cine intelege, bine, cine nu, sa mai citeasca din maestrul I.L,Caragiale. Mat. nu este pentru (po)pulime. Cei care l au votat pe domnul primar Catalin Chereches nu se vor prinde niciodata. Si nici nu vor citi Caragiale. Niciodata!

  Reply
  1. universitaria

   sper ca articolul sa nu fie mai inteligent ca si el deoarece am ajunge la un paradox si ar fi pacat sa ajunga si el un membru marcant al Bibliotecii de la OJT,respectiv un alt neinteles.

   Reply
 3. gelu

  mie imi place si am dibuit personajele. Ce hahalere si ce panarame de consilieri. Bravo pentru comparatii!

  Reply
 4. pesimist

  Hai mai,fripturistii sunt vechi si noi si o sa mai vina,iar la cat de jalnici am ajuns toti sunt de cacao.Degeaba le ridica S.A. mingea la fileu unora,deoarece vorba batranilor: ,, pleaca mustele satule si vin in locul lor muste flamande”.Iar de flamande is si mai incompetente.Vai de capul nostru,suntem total la pamant si nu se vede nici luminita de la capatul tunelului.

  Reply
 5. dora

  Nu aud la domnul Somogyi o critica acerba la lipsa parcurilor industriale,in comparatie cu judetele vecine care au macar cate doua,nu aud ingrijorare la faptul ca avem cei mai multi angajati cu salariul minim sau si mai rau la faptul ca toate astea duc la o depopulare continua a zonei.Exodul tinerilor,fara perspective,iesirea din sistem a batranilor,ne va duce intr-un viitor apropiat la un colaps judetean.Ca nu a inteles Man si Ciceu nimic din toate astea le mai inteleg,dar sa-l aud si in ultimul ceas pe Zetea cu niste ineptii mari cat China,jucand un rol de agent de turism,deja e mai mult decat poate duce acest judet intr-un deceniu.

  Reply
  1. G.B

   Apoi jurnalistii nostri o tin cu politica nationala,ba cu Ciolos si anti Grindeanu,ba de partea PSD,dar in general nimic impotriva politicilor locale.E chiar o exceptie acum ca ataca un C.L total incompetent,dar hai sa fim seriosi,nu de partea lingailor unui sistem total paralel cu nevoile populatiei.A ajuns dreapta sa fie aparatorul unor practici totalitare,total nedemocrate,incat te si intrebi cu ce s-au deosebit de comunisti.Au ajuns sa puna inainte legea si nu respectarea drepturilor fundamentale.Asa au facut si comunistii,ca doar pe lege au infundat liderii liberali si taranisti puscariile comuniste.La nivel national il auzi pe Ciolos vorbind de ” pe furis” dar eu nu o sa ma leg de modificarile CP facute de el tot pe furis,ci de faptul ca a lasat 3 500 de copii cu sindrom Dawn fara medicamente si asistenti personali.

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2