Constantin: APIA va lucra in toate weekend-urile pana pe 15 iunie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

daniel-constantinAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va lucra in toate weekend-urile, pana pe 15 iunie, astfel incat toti fermierii sa-si poata depuna cererile unice de plata a subventiilor fara nici un fel de penalitate, a anuntat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, scrie Agerpres.

„Este important ca APIA va lucra in toate weekend-urile, pana pe 15 iunie. Vom primi toate cererile fara niciun fel de penalitate si sper ca toti fermierii sa-si poata depuna cererile, intelegand in egala masura rigorile pe care le aduce legislatia europeana si faptul ca Romania, din pacate, inca nu are cadastru. Ma bucur ca ieri (miercuri — n. r.) in Guvern s-a aprobat programul de cadastru si in urmatorii ani vom elimina si aceasta problema a identificarii exacte a terenului respectiv. Eu ii inteleg pe fermieri ca nu exista cadastru, ca nu exista intabulare si atunci ei trebuie sa mearga in continuare pe acea adeverinta pe care o elibereaza primaria si care certifica faptul ca el este in posesia terenului si foloseste terenul respectiv’, a precizat ministrul Agriculturii.

Seful MADR a subliniat ca modificarile aduse prin ordinul pe care l-a semnat joi — si care va fi publicat tot joi in Monitorul Oficial — clarifica foarte multe lucruri vizavi de documentele pe care fermierii trebuie sa le depuna, reglementand, totodata, si modalitatea in care fermierii vor putea obtine adeverinta de la primarie.

„Am facut un apel si la prefecti, la sefii centrelor judetene, astfel incat sa ia legatura cu prefectii, cu toti primarii si cu toti secretarii de comune si sa nu fie reticenti in eliberarea acelor adeverinte extrem de importante pentru a beneficia in continuare de subventii si extrem de importante si sub aspectul faptului ca trebuie sa foloseasca date din Registrul Agricol de pe 2014, dar si datele care sunt aduse acum in atentia primariilor de cei care solicita subventii si adeverinta’, a explicat Constantin.

Ministrul Agriculturii i-a asigurat pe fermieri ca ordinul pentru depunerea cererilor va putea fi modificat ori de cate ori este nevoie, astfel incat sa poata fi primite cererile de plata de la toti cei care doresc sa le depuna.

Nu in ultimul rand, oficialul MADR a anuntat ca saptamana viitoare va fi modificata in Parlament Ordonanta 3/2015 pentru rezolvarea problemei legate de asociatii.

„Saptamana viitoare mizam pe modificarea Ordonantei 3/2015 la nivel de Parlament, care ne va permite sa venim din nou cu modificarea ordinului, astfel incat sa rezolvam si problema legata de asociatii. La asociatiile de crescatori de animale, cele care au in arenda, in concesiune pasuni, pana acum pe ordinul actual se depunea cererea de catre beneficiarul final, de catre fermier. Acum dam posibilitatea, prin modificarea ordonantei si pe urma a ordinului, sa depuna si asociatia, daca exista un acord al tuturor membrilor asociatiei sa se intample acest lucru si numai daca, dupa ce se investeste in pasunile respective, sunt sume din aceasta subventie de plata directa, care ajung la beneficiarii finali — si anume la fermieri”, a explicat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a participat, joi, alaturi de secretarul de stat in MADR George Turtoi si conducerea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), la videoconferinta organizata cu reprezentantii centrelor judetene ale agentiei, in vederea clarificarii chestiunilor legate de completarea si depunerea cererilor unice de plata, care au creat numeroase nemultumiri in aceasta perioada.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole