Constantin: Avem o productie mai buna la grau decat anul trecut

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Productia de grau obtinuta in acest an, de peste 7,3 milioane de tone, este mai buna decat recolta anului 2013, chiar daca ploile din luna iulie au diminuat cantitatea estimata initial de agricultori la peste 8 milioane de tone, a declarat, sambata, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la targul de produse traditionale din curtea Ministerului Agriculturii, transmite Agerpres.

“Culturile aveau nevoie de ploi in mai si iunie, nu si in iulie, si ne asteptam la grau, conform estimarilor fermierilor, la o productie record de 8 milioane de tone, cea mai mare cantitate obtinuta in Romania, insa din cauza ploilor s-a diminuat cantitatea. Totusi avem o productie mai buna ca anul trecut, avem 7,37 milioane de tone, ceea ce reprezinta o premisa importanta pentru exporturile romanesti si pentru dezvoltarea exploatatiilor respective”, a spus Constantin.

In ceea ce priveste calitatea graului, ministrul nu a oferit detalii deoarece inca nu au fost efectuate analizele, dar in mod sigur ploile cazute in perioada recoltatului vor avea influenta calitatea recoltei de grau din 2014.

Pe de alta parte, la rapita s-a inregistrat o productie record, potrivit afirmatiilor ministrului Agriculturii, in conditiile in care abia in 1970 a fost introdusa in cultura.

“La rapita mi-am permis sa spun ca este cea mai mare din istorie, in topul ultimilor 45 de ani, in conditiile in care rapita s-a introdus in cultura abia in 1970. De asemenea, eu sper ca ploile din iulie au fost benefice si pentru floarea soarelui, dar si pentru porumb. Toate aceste productii sunt importante, nu numai pentru agricultura ci si pentru ceea ce inseamna dezvoltarea economica a Romaniei”, a adaugat seful MADR.

Potrivit sursei citate, balanta comerciala cu produse agricole pe primele patru luni arata o crestere a exporturilor fata de 2013, ceea ce ar putea crea premise pentru o noua balanta pozitiva in 2014.

“In primele patru luni din aceste an am exportat de peste un miliard de euro, mult mai mult decat in primele patru luni ale anului trecut, ceea ce creeaza premise ca vom avea si in acest an o balanta comerciala pozitiva. Cred ca vor fi doi ani consecutivi, dupa 20 de ani in care am avut deficit comercial. Toate aceste lucruri vorbesc despre eforturile facute in ultimul timp de a investi in agricultura si de a sprijini agricultura, dar si de aportul deosebit al fondurilor europene din ultimii ani”, a adaugat vicepremierul Daniel Constantin.

In ceea ce priveste evolutia preturilor produselor alimentare, pe fondul unei bune recolte in 2014, ministrul Agriculturii a subliniat ca ministerul nu poate influenta preturile alimentelor, preturi care sunt date de cerere si oferta.

“Romania are o economie functionala si preturile sunt date de cerere si oferta. Nu putem vorbi noi, ca minister, pentru ca influentam preturile. Insa in anumite perioade ar putea exista anumite mecanisme europene, nu nationale, de interventie pe piata, perioade asa cum este acum embargoul cu Rusia, si ar putea exista un excedent de produse pe piata UE. Pretul de interventie, de exemplu la grau, este foarte mic si nu a mai fost accesat de foarte multi ani, dar exista situatii cum a fost cea de saptamana trecuta cand prin decizii ale UE se intervine cu un anumit pret pentru a despagubi pe cei care nu mai pot sa isi valorifice productia. Sunt trei mecanisme de interventie, puse la dispozitie, cu o valoare de 125 milioane de euro”, a spus Constantin.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *