Constantin: Cu banii PNDR 2014-2020 trebuie sa dezvoltam agricultura 

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

daniel-constantinMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat vineri, in vizita din judetul Arad, ca in urmatorii ani, prin cei 9,5 miliarde de euro la dispozitie pentru dezvoltare rurala, agricultura Romaniei trebuie sa se dezvolte atat cantitativ, cat si calitativ, inclusiv in ceea ce priveste integrarea productiei si exportarea unor produse alimentare prelucrate, cu valoare adaugata mai mare, scrie Agerpres.

“Dincolo de chestiunile punctuale, ma bucur ca mergem peste tot, la nivel de comuna, sa ii informam pe oameni care sunt avantajele. Iar ca observatie generala, doresc sa spun ca avem astazi, Strategia de dezvoltare a agriculturii pe urmatorii sapte ani, certificata prin acest PNDR si cu surse de finantare. In perioada urmatoare, agricultura ar trebui sa se dezvolte atat sub aspect calitativ, cat si cantitativ prin aceste fonduri pe care le avem la dispozitie — 9,5 miliarde euro, dar pe de alta parte si din punct de vedere al integrarii productiei, pentru ca trebie sa trecem la pasul urmator: producem, exportam mult, trebuie sa aducem valoare adaugata’, a afirmat Daniel Constantin.

Caravana PNDR de informare a fermierilor s-a aflat joi si vineri in localitatile aradene Șagu, Covasant, Seleus si Scodor, ministrul Daniel Constantin afirmand ca e important ca oamenii sa stie ca pentru noul program aferent 2014-2020 s-au facut unele simplificari importante pentru derularea proiectelor. Potrivit acestuia, una dintre simplificarile foarte importante fata de PNDR 2007 — 2013 si pe care fermierii nu o cunosc este faptul ca nu mai trebuie sa vina cu toate avizele la depunerea proiectului, ci numai daca proiectul va fi declarat eligibil.

De asemenea, Daniel Constantin a aratat ca se fac eforturi pentru a reduce decalajul existent pe zona de legume si frunte in ceea ce priveste balanta comerciala, in primul rand prin evitarea acestor importuri.

‘Noi producem suficient cat sa asiguram autoconsumul la nivel national. Problema este ca nu suntem suficient de bine organizati pentru ca produsele sa ajunga la piata. Ele se vand in forma neorganizata, iar multe merg spre zona de autoconsum. Trebuie si aici sa ii ajutam pe fermieri sa faca pasul urmator. Am vorbit atat ieri cat si azi cu fermierii despre constituirea grupurilor de producatori, despre crearea de cooperative pe principii moderne, nu pe principiul vechilor cooperative. Și din acest punct de vedere, nu numai ca venim cu finantari nerambursabile mai mari cu 20%, dar si suntem in discutii cu Ministerul Finantelor Publice sa venim cu facilitati pentru cei care inteleg sa se asocieze in astfel de forme, grupuri sau cooperative, in vederea producerii si chiar a comercializarii in comun a produselor’, a aratat ministrul.

In continuare, Constantin a mai spus ca in comuna Seleus, o localitate eminamente legumicola, a aflat ca nu mai putin de 24 de tineri localnici legumicultori au accesat masura de investitii pentru tinerii fermieri.

‘I-am informat ca din 25 martie avem deschisa aceasta masura, de asta data cu 50.000 de euro nerambursabili pentru fiecare, saptamana viitoare deschidem si masura pentru fermele mici, care inseamna o altfel de forma de sprijin mai consistenta pentru fermele de subzistenta: 15.000 de euro, tot nerambursabili. Competitia va fi probabil foarte mare, pentru ca sunt disponibile doar 150 de milioane euro pentru 10.000 de gospodarii la nivel national’, a mai spus ministrul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *