Constantin: Deschidem cele mai asteptate masuri de investitii din noul PNDR

Reclame home 1
Reclame home 1

daniel-constantinMinisterul Agriculturii deschide miercuri cele mai asteptate masuri de investitii din noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, chiar daca nu exista o aprobare oficiala din partea Comisiei Europene ci doar un acord de principiu, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta dedicata lansarii primelor masuri din noul PNDR, transmite Agerpres.

,,Deschidem azi (miercuri — n.r.) PNDR 2014-2020 chiar daca avem doar doua masuri. Cred ca sunt cele mai asteptate masuri de fermieri in aceste zile chiar daca nu avem aprobarea oficiala a PNDR 2014—2020, lansam aceste masuri pe raspunderea noastra pentru ca se simte nevoia de investitii in tara si raspunde asteptarilor fermierilor’, a spus Constantin.

Ministrul a precizat ca exista deja acordul de principiu de la CE pentru lansarea acestor doua masuri, iar pentru celelalte ,,vom avea scrisoare de conformitate la jumatatea lunii aprilie.

In ceea ce priveste PNDR 2007-2013, seful MADR a mentionat ca programul a fost un succes, gradul de absorbtie fiind de 83%. ,,Cred ca o sa avem un prim program al Romaniei care se apropie de un grad de absorbtie de suta la suta. Este un efort urias la care ne-am angajat impreuna cu beneficiarii sa il realizam pana la sfarsitul lui 2015′, a spus ministrul.

PNDR 2014—2020 are alocata o suma de 8,128 miliarde de euro la care se adauga cofinantarea nationala de 1,3 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca 9,5 miliarde de euro care vor fi puse la dispozitia fermierilor in perioada urmatoare.

Potrivit oficialului MADR, prima masura lansata miercuri se refera la investitiile in ferme cu o alocare totala de 1,2 miliarde de euro pe 7 ani.

‘Masura de azi are o sesiune deschisa pana la sfarsitul lunii octombrie cu o alocare de 206 milioane de euro, care acopera jumatate din anul 2014 si tot anul 2015. A doua masura — instalarea tinerilor fermieri — are o alocare de 445 milioane de euro, mai mare fata de cele 329 milioane de euro din perioada 2007—2013 cand am avut contracte cu 13.446 de fermieri care au inceput activitatea agricola in mediul rural’, a adaugat seful MADR.

In afara celor doua masuri importante din PNDR, miercuri se mai deschide si o masura care vizeaza strategiile de dezvoltare locala.

‘Lansam si o masura pentru Axa Leader, una micuta de numai 2,4 milioane de euro dar extrem de importanta pentru a incepe strategiile de dezvoltare locala’, a mai spus Daniel Constantin.

Potentialii beneficiari ai masurilor lansate miercuri vor avea la dispozitie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploatatiilor agricole prin submasura 4.1 si de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin submasura 6.1, primele doua submasuri din PNDR 2020 deschise pentru depunerea cererilor de finantare.

Aceste prime sesiuni anuale pentru depunerea de proiecte sunt continue pana la data de 30 octombrie 2015 sau pana la epuizarea fondurilor alocate in acest an pentru fiecare submasura in parte. Sesiunile continue aferente anului 2015 se pot opri inainte de termenul limita daca valoarea totala solicitata prin cererile de finantare a proiectelor atinge nivelul alocarii respectivei sesiuni.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste exclusiv on-line cererile de finantare pentru submasura referitoare la investitii in exploatatii agricole, iar pentru submasura care vizeaza sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri depunerea cererilor de finantare se va realiza in format tiparit sau on-line.

‘Lansarea primelor masuri de finantare din PNDR 2020 vine cu o serie de elemente si solutii inovative care vor asigura o gestionare eficienta si transparenta a fondurilor europene si, totodata, va facilita accesul la finantare. Aceasta facilitare este asigurata prin scurtarea perioadelor de evaluare si selectie a proiectelor si prin aplicarea de simplificari procedurale si mecanisme utile potentialilor beneficiari (depunere on-line, baza de date cu preturi de referinta, procedura de achizitii private on-line etc.)’, arata AFIR.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. dilau

    mai costel, de data asta chiar ne-ai convins, nu trece anu si iar devenim grinarul europei. auzi, poate totusi ne spui si noua o treaba – pe tine + zamfir cine va mai sustin in functii?. nu de alta dar felix cu a lui latrina 3 v-au cam abandonat demult. parerea mea.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole