Constantin: Nu s-a ajuns la o concluzie in privinta reducerii TVA pentru lapte

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

lapteDiscutiile pe care le-am avut cu producatorii si procesatorii din industria laptelui referitoare la reducerea TVA la 9% nu s-au finalizat cu vreo concluzie, intre acestia existand in continuare un diferend, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul intalnirii programata cu fermierii si producatorii de lapte, scrie Agerpres.

‘Am avut o discutie si nu pot sa spun ca am finalizat-o cu o concluzie. Cert este un lucru, ca exista o deschidere guvernamentala si in primul rand la Ministerul de Finante, de a extinde reducerea TVA de la 24 la 9% si la produsele lactate pe tot fluxul de productie. Exista in momentul de fata un diferend intre producator si procesator pentru ca, sigur, procesatorii isi doresc o cota redusa de TVA, iar asta ar insemna sa avem un impact extraordinar la pretul de raft, acolo unde teoretic s-ar putea reduce semnificativ costul. Asta ar insemna o crestere a consumului. Pe de alta parte, producatorul care se foloseste o perioada de timp de acel TVA de 24% in acest moment nu doreste o reducere a TVA la procente.

Este vorba despre cash flow, de fluxul de numerar pe care il are producatorul. Incercam sa gasim o solutie, astfel incat sa multumim si producatorii, si procesatorii. Sper sa o gasim pentru ca obiectivul foarte important este stimularea consumului, de asta avem nevoie in momentul de fata. Astazi si maine cred ca va trebui sa avem mai multe discutii cu producatorii si procesatorii, dar si cu Ministerul de Finante pe acest subiect’, a explicat Daniel Constantin.

Oficialul a mentionat, totodata, ca, la acest moment, pe piata exista cantitate suficienta de lapte, in acest sens urmand ca procesatorul sa fie stimulat sa cumpere din tara mai ales dupa 1 aprilie 2015, cand vor fi eliminate cotele de lapte.

‘Exista pe piata romaneasca, in acest moment, o cantitate suficienta de lapte. Problema pe care o avem este legata de cost si vrem ca procesatorul sa fie, in continuare, stimulat sa cumpere pentru ca de la 1 aprilie 2015 se elimina cotele de lapte. Vrem sa stimulam procesatorul, sa aiba un cost cat mai redus si sa cumpere de pe piata interna, nu sa mearga catre zona de importuri. In egala masura producatorul va fi stimulat cu o plata suplimentara, odata cu eliminarea cotelor de lapte. Vorbim de 250 de euro pe cap de cap de animal pentru producatorii de vaci pentru lapte. Cred eu ca este plata suficient de stimulativa, sa produca in continuare si sa aiba un cost de productie ceva mai scazut, astfel incat sa fie competitiv pe o piata si mai libera de la 1 aprilie 2015’, a afirmat ministrul Agriculturii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2