Constantin: Romania ar trebui sa aloce in fiecare an un procent din PIB pentru refacerea sistemului de irigatii

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

irigatiiRomania ar trebui sa aloce in fiecare an un procent din Produsul Intern Brut pentru refacerea sistemului de irigatii, o alta masura utila in acest domeniu referindu-se la crearea de parteneriate publice-private, in conditiile existentei unor investitori interesati, a declarat marti Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Durabile, la ‘Conferinta Nationala a Agricultorilor – 2015’, organizata de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), scrie Agerpres.

‘O solutie pentru refacerea sistemului de irigatii o reprezinta parteneriatele publice-private, si avem investitori care sunt interesati. De asemenea, consider ca Romania ar trebui sa aloce in fiecare an un procent din Produsul Intern Brut pentru refacerea acestui sistem. Concret, e nevoie de un acord politic, pentru ca in urmatorii cinci ani de zile, respectiv bugetul 2016 pana in anul 2020 sa aiba in plus fata de ce are acum un anumit procent din PIB, astfel incat sa putem sa realizam din fonduri de la bugetul de stat si aceasta componenta, fara de care apa nu poate fi mai ieftina. Totodata, la nivelul tarii sunt in desfasurare 130 de proiecte de refacere a sistemului de irigatii, cu o valoare de 140 milioane de euro. Avem un termen ca pana la 30 septembrie sa se finalizeze investitiile, pentru ca pana la sfarsitul acestui an sa putem sa solicitam fondurile de la Comisia Europeana’, a afirmat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a precizat, totodata, ca Romania are doua obiective de urmat in perioada urmatoare.

‘Romania are in prezent o productie din ce in ce mai ridicata si trebuie sa ne concentram in perioada urmatoare pe doua obiective. Primul vizeaza cresterea productiei, iar cel de-al doilea integrarea productiei, respectiv crearea de lanturi scurte de productie. Chiar daca in zona de productivitate la hectar nu stam foarte bine, stam foarte bine la cantitatea produsa. Exista acest specific al Romaniei, generat de deciziile care s-au luat in anii ’89 — ’90 prin care majoritatea exploatatiilor din tara noastra inca sunt faramitate. Rolul dumneavoastra este de a stimula agricultorii sa se asocieze, sa creeze acele asociatii, cooperative agricole, care sa cumpere dar sa si comercializeze in comun’, a mai spus oficialul MADR.

Constantin a mentionat, de asemenea, ca are asteptari de la organizatorul conferintei, respectiv LAPAR, in ceea ce priveste infiintarea fondurilor mutuale.

‘Pentru ca sunteti cea mai importanta federatie, am si eu asteptari de la dumneavoastra, pentru ca vorbeam de fondurile mutuale si cred ca o asociatie foarte mare, cum este a dumneavoastra, in asociere sau nu cu alta federatie, poate realiza intr-adevar in Romania acele fonduri mutuale de care aveti nevoie nu numai dumneavoastra, ci toti cei care reprezinta agricultura. Un singur lucru cred ca trebuie modificat acolo, si respectiv eventuala obligativitate a fermierilor de a face parte dintr-un astfel de organism cum este fondul mutual’, a spus Daniel Constantin.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *