Constantin vrea consens politic pe infrastructura principala de irigatii 

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

daniel-constantinReabilitarea infrastructurii principale de irigatii din Romania necesita investitii de aproape un miliard de euro si s-ar putea realiza din fonduri europene prin planul Juncker sau de la bugetul de stat daca va exista un consens politic pentru alocarea unor sume suplimentare, in fiecare an, pana in 2020, considera ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, scrie Agerpres.

“Ramane problema infrastructurii principale de irigatii, a statiei de pompare si a canalului magistral, care din pacate nu se pot reabilita din fonduri europene. Avem insa planul Juncker pentru care am aplicat si noi pentru un proiect de un miliard de euro. Sper sa avem succes, dar daca nu vom avea, exista deja in Parlament un proiect de lege si daca partidele politice vor ajunge la consensul politic pe care eu il propun vom putea avea o suma suplimentara, in fiecare an, pana in 2020, pentru infrastructura principala de irigatii”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat ca un raspuns din partea Comisiei Europene pe planul Juncker este asteptat in luna septembrie a acestui an, iar daca nu va exista resursa europeana, suma alocata anual va depinde de bugetul de stat “cat poate sa suporte” si de ceea ce va insemna “acel acord politic la care ma gandesc”.

Ministrul a subliniat ca inca din 2012 s-au cautat solutii pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigatii, iar pentru cea secundara au fost investite pana in prezent numai din fonduri europene circa 140 de milioane de euro.

“Din anul 2012 si pana in prezent avem investiti 140 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare pentru o suprafata de peste 300.000 de hectare. Am deschis in urma cu cateva zile o noua masura din PNDR pentru a primi proiecte pentru cei care s-au constituit in organizatii de irigatii si dupa ce vom face si aceste investitii inca 400.000 de hectare vor fi reabilitate prin fonduri europene ca infrastructura secundara. Pentru prima data avem o alocare uriasa, adica 140 de milioane de euro plus 430 milioane de euro, respectiv 570 de milioane de euro pe proiecte care sunt in implementare sau pentru care primim proiecte in momentul de fata. Cred ca daca putem merge in paralel cu cele doua componente, infrastructura principala si secundara, cu siguranta in urmatorii ani vom rezolva si aceasta problema legata de irigatii”, a adaugat Constantin.

Seful MADR a precizat ca anul acesta desi au fost contractate pentru irigatii peste 300.000 de hectare, pana in prezent au fost irigate doar 160.000 de hectare de culturi agricole, iar seceta a afectat deja o marte parte din culturile agricole.

“Au fost contractate in acest an 300.000 de hectare si s-au irigat undeva la 160.000 de hectare. Marea problema pe care o avem este legata de costul pe care trebuie sa il plateasca fermierii si pe de alta parte de infrastructura pe care o avem”, a adaugat oficialul MADR.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *