Constructia podului peste raul Tisa, prioritate pentru autoritatile maramuresene si ucrainene

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Prefectul Vasile Moldovan s-a deplasat la invitatia guvernatorului Hennady Moskal in regiunea Transcarpatia, la Ujgorod, unde a discutat cu seful Administratiei Regionale de Stat probleme referitoare la cooperarea dintre autoritatile ucrainene si maramuresene, se arata intr-un comunicat al Prefecturii Maramures.

”Am vorbit despre oportunitatea de a dezvolta relatii de colaborare transfrontaliera, de a valorifica initiative comune de cooperare si de buna vecinatate. De asemenea, au fost identificate domenii de colaborare (economica, culturala, educatie, sanatate, sport, turism), dar si proiecte de colaborare transfrontaliera prin care pot fi accesate resurse financiare in cadrul Programului Romania-Ucraina 2014-2020.

Constructia podului peste Tisa, care va lega municipiul Sighetu Marmatiei si localitatea Biserica Alba, reprezinta o prioritate pentru autoritatile administratiei publice din Maramures si Transcarpatia”, a spus reprezentantul Guvernului in teritoriu.

Cu privire la proiectul podului s-a mentionat ca se lucreaza la planul tehnic si cartografierea locatiei pe partea ucraineana, urmand a fi transmisa documentatia pentru obtinerea avizelor la Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina si Romania.

Constructia podului va contribui la fluidizarea traficului rutier de mare tonaj din zona de granita Halmeu-Djakove, dar si la dezvoltarea economica si sociala a localitatilor de pe ambele maluri ale Tisei. Reprezentatii Administratiei Regionale de Stat din Transcarptia au abordat la nivelul ministerelor de la Kiev proiectele de colaborare transfrontaliera cu judetul Maramures, inclusiv constructia podului peste raul Tisa.

O alta oportunitate de colaborare identificata a fost in domeniul infrastructurii de cale ferata. Reluarea traficului de marfuri si de persoane pe relatia Campulung la Tisa-Teresva va dezvolta relatiile economice si vor intensifica schimburile comerciale intre parteneri/oameni de afaceri din Maramures si Ucraina. Gara CFR din Campulung la Tisa a fost modernizata la standarde europene, iar noi avem obligatia de a intreprinde demersurile necesare pentru reluarea traficului de cale ferata la nivel central, a mai afirmat prefectul Vasile Moldovan.

Manifestarea dedicata Zilei Bunei Vecinatati este prevazuta sa se desfasoare la inceputul lunii mai, in judetul nostru, cand va fi incheiat un protocol de infratire intre judetul Maramures si regiunea Transcarpatia. De asemenea, autoritatile ucrainene vor organiza, in luna iunie un festival dedicat raului Tisa, unde vor fi invitati sa participe autoritati din toate tarile pe unde curge cel mai mare afluent al Dunarii (Romania, Ucraina, Ungaria, Slovacia si Serbia). Guvernatorul Hennady Moskal a solicitat sprijin prefectului pentru implementarea a patru proiecte transfrontaliere comune cu autoritati administrative din judetul Maramures, respectiv Satu Mare (infrastructura rutiera, sanatate).

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. Teodor

    Au terminat podul de la Ulmeni,Aeroportul,Tunelul de sub Gutin.Parcul Industrial si Depozitul Ecologic ca se avanta in alte povesti nemuritoare?

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2