Consultari la Cotroceni – Iohannis: Invit partidele politice parlamentare sa semnam un pact politic pentru Romania europeana

PNL

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat miercuri, dupa consultarile cu reprezentantii partidelor parlamentare, ca i-a invitat sa semneze un acord national pentru Romania europeana, informeaza AGERPRES.

“Am constatat ca exista o larga convergenta. Marea majoritate a partidelor au fost de acord ca rezultatele acestui referendum trebuie implementate asa cum a votat poporul, sunt de acord partidele ca trebuie consolidat parcursul european al Romaniei. In consecinta, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot si consultarile, am decis sa invit partidele politice parlamentare sa semnam un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei sau un pact politic pentru Romania europeana”, a declarat seful statului.

El a aratat ca acest acord politic national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei contine, in esenta, transpunerea in legislatie a interdictiei privind amnistia si gratierea pentru fapte de coruptie si a interdictiei adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor, al organizarii judiciare corelata cu dreptul unor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonante, dar si transpunerea in legislatie a masurilor necesare asigurarii integritatii in functiile publice, revizuirea legilor justitiei, inclusiv a ordonantelor de urgenta care au fost modificate in deplin si strict acord cu avizele Comisiei de la Venetia, a consiliilor consultative ale judecatorilor si procurorilor europeni, precum si a rapoartelor Comisiei Europene si GRECO, adoptarea modificarilor aduse Codului penal si Codului de procedura penala numai cu respectarea deplina a recomandarilor Comisiei de la Venetia si Comisiei Europene.

“Propun ca cei care vor semna pactul sa se angajeze sa transpuna in legislatie in cel mai scurt timp masurile necesare asigurarii atat in tara, cat si in strainatate a exercitarii depline si efective a dreptului de vot de catre cetatenii romani”, a spus Iohannis.

Seful statului a mai aratat ca acest acord va fi transmis miercuri partidelor politice parlamentare.

“Astept in cateva zile un raspuns afirmativ la invitatia mea de a semna acest acord national”, a mai spus el.

El a precizat ca rezultatele referendumului arata ca aproape 8 milioane de romani s-au prezentat la urne, din care aproximativ 6.500.000 au raspuns cu ‘Da’ la ambele intrebari din domeniul justitiei.

Seful statului a subliniat ca rezultatul referendumului trebuie transpus in legislatie.

“Aceasta prezenta masiva la referendum si votul covarsitor dat pentru ‘Da’ arata ca romanii nu au votat strict numai pentru aceste intrebari. Aceste raspunsuri ferme trebuie transformate in legislatie. Romanii au votat, politicienii acum trebuie sa implementeze rezultatul votului si este clar ca rezultatele referendumului trebuie transformate in legislatie. Trebuie creata legislatia care efectiv interzice amnistia si gratierea pentru corupti, cum trebuie data legislatie pentru interzicerea ordonantelor de urgenta in domeniul justitiei si a politicii penale, precum si extinderea dreptului de a contesta constitutionalitatea unor ordonante de urgenta.

Asta pare ca este rezultatul referendumului. Acesta este rezultatul de baza si trebuie sa mergem mai departe si sa intelegem importanta politica a acestui vot din partea romanilor. Romanii au votat clar si ferm impotriva abordarii antieuropene promovata in campanie de PSD si ALDE, doua partide care au fost sanctionate drastic de electorat. Asadar, romanii au aratat clar ca Romania este o tara proeuropeana, romanii sunt o natiune proeuropeana. Acest lucru este foarte important. Trebuie tinut cont de acest lucru si politicienii trebuie sa traga concluzii. Noi nu am ajuns intamplator sau din greseala in UE. Noi, romanii, am dorit sa fim in UE. Asta nu reduce cu nimic suveranitatea noastra, dar si aceasta decizie este una suverana. Noi vrem sa facem parte din acest spatiu european care se bazeaza pe principii si valori”, a adaugat presedintele.

Dreptul la vot, a evidentiat totodata Iohannis, este consacrat prin Constitutie, iar politicienii sunt obligati sa creeze conditiile pentru ca toti romanii sa voteze.

“Trebuie sa creeze efectiv, nu doar teoretic posibilitatea unui vot. Tot ceea ce s-a intamplat in strainatate se numeste ingradirea dreptului la vot si este inacceptabil asa ceva”, a sustinut Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a avut, marti si miercuri, consultari cu partidele si formatiunile parlamentare pentru stabilirea “directiilor de actiune necesare punerii in aplicare a referendumului national din 26 mai”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1