Consumul de fructe, un factor important in cresterea in dimensiune a creierului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Voluminosul si performantul creier al omului modern este rezultatul unei evolutii indelungate, iar una dintre etapele cruciale ale acesteia ar fi fost introducerea in alimentatie a fructelor, potrivit unui studiu publicat luni in revista “Nature Ecology & Evolution”, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Prin descoperirea fructelor si intelegerea modului in care le-ar putea manca, unele primate au facut un mare pas inainte in ceea ce priveste dezvoltarea creierului, potrivit cercetatorilor americani. “Multumita acestui lucru ne-am dezvoltat incredibil de mult volumul creierului”, a declarat cercetatorul Alex Decasien de la Universitatea din New York si co-autor al studiului. “Am facut sa explodeze aportul nutritional din alimentele pe care le consumam”, a adaugat acesta.

Pentru a ajunge la aceste concluzii cercetatorii au examinat alimentele preferate de peste 140 de specii de primate. Ei au constatat ca speciile care au manifestat o inclinatie catre fructe si-au dezvoltat creierul cu aproximativ 25% mai mult decat cele care au consumat frunze.

Acest lucru pune in discutie o teorie avansata la mijlocul anilor ’90 potrivit careia relatiile sociale, complexe in cazul primatelor, ar fi fost cele care ar fi contribuit la cresterea in volum a creierelor.

O viata sociala importanta, supravietuirea si reproductia necesita o buna intelegere a mediului si a altor primate, toate acestea dezvoltand creierul. Un fapt pe care Alex Decasien nu il neaga, desi cercetatorii nu au gasit nici un indiciu care sa ateste legatura dintre marimea creierul primatelor studiate si complexitatea relatiei lor sociale. Insa, ceea ce este sigur dupa cum spune el, e faptul ca introducerea fructelor in dieta — un adevarat aport exploziv de zahar si de energie in comparatie cu frunzele — a fost un factor determinant in acest sens.

Dezvoltarea creierului este importanta pentru supravietuire, insa vine cu un pret la nivel metabolic, aceasta necesitand un consum mai mare de energie. “Creierul reprezinta 2% din greutatea noastra totala, insa el absoarbe 25% din energia pe care o avem”, a adaugat cercetatorul.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2