Consumul experimental de droguri in randul elevilor de 16 ani – sub media europeana

Consumul experimental de droguri in randul elevilor de 16 ani, in Romania, este situat sub media europeana, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale Antidrog, transmis miercuri AGERPRES.

”Potrivit rezultatelor ultimului studiu ESPAD (…), in Romania, consumul experimental de droguri in randul elevilor de 16 ani este situat sub media europeana. Astfel, in ceea ce priveste prevalenta de-a lungul vietii a consumului oricarui tip de drog ilicit, Romania ocupa locul 24 din cele 37 de tari europene care au participat la studiul ESPAD 2015. Astfel, daca in 2011 se inregistra o crestere cu 100% a acestui tip de consum (de la 5% in 2007, la 10% in 2011), in 2015 se observa o crestere de doar 9% (de la 10% in 2011, la 10,9% in 2015), rata de crestere a acestui tip de prevalenta diminuandu-se considerabil”, precizeaza ANA in comunicatul citat.

Reactia Agentiei Nationale Antidrog vine dupa ce presedintele executiv al CIADO, Gigel Lazar, a sustinut ca in cel mult 10 licee din Bucuresti nu se consuma droguri. De asemenea, a mai spus el, in ultimii sase ani s-a dublat numarul adolescentilor de 16 ani care consuma droguri — 10% din total, fata de 5% cati erau in 2010.

ANA arata ca, desi CIADO a utilizat date oficiale, conform rezultatelor studiului ESPAD 2015, respectiv: 8,1% — prevalenta consumului de-a lungul vietii, 6,1% — prevalenta consumului in ultimele 12 luni si 2,9% — prevalenta consumului in ultimele 30 zile, ”acestea sunt rupte de contextul stiintific in care au fost publicate” ”si prezentate intr-o maniera distorsionata”, fiind amestecate cu date furnizate de ”voluntarii CIADO”.

”ANA este singura institutie care efectueaza studii in domeniul specific de activitate, conform normelor europene, sub avizarea Consiliului stiintific, format din personalitati marcante din domeniul stiintific sau academic. (…) Aceste studii se aplica conform unei metodologii standard, din 4 in 4 ani, pe esantioane reprezentative la nivel national, constituite din elevii care implinesc 16 ani in anul realizarii studiului. Potrivit metodologiei europene si eticii cercetarii stiintifice in general, este pastrata confidentialitatea datelor si anonimitatea participantilor la un astfel de studiu, iar selectia scolilor se face in mod aleatoriu”, se mai arata in comunicat.

In context, ANA sustine ca, fata de cresterile consumului de canabis in randul elevilor, observate in studiile anterioare de acelasi tip, in 2015 se remarca un ritm de dinamica mai mic pentru toate perioadele de referinta.

”Comparativ cu valorile mediilor europene, se observa valori de doua ori mai mici pentru Romania, dupa cum urmeaza: prevalenta de-a lungul vietii a consumului de canabis in randul elevilor de 16 ani din Romania este de 2 ori mai mica (8,1% fata de 16,5%); prevalenta consumului de canabis in ultimul an este de 6,1%, fiind, de asemenea, de 2 ori mai mica fata de media europeana in valoare de 13,1%; prevalenta consumului de canabis in ultimele 30 zile este de 2,9%, fata de media europeana in valoare de 6,8%, ceea ce inseamna ca elevii europeni consuma, in medie, de 2 ori mai mult canabis comparativ cu elevii din Romania”, detaliaza ANA.

Agentia precizeaza ca activitatile de combatere a traficului de droguri si de prevenire a consumului se intrepatrund, motiv pentru care si in documentele de politici publice ele sunt luate in considerare in mod egal.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1