Controale “la sange” in ocoalele silvice din Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un numar de 427 de dosare pentru sesizari penale au fost intocmite in urma controalelor efectuate la nivel national, in primele sase luni ale anului, de Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare, prejudiciul constatat ridicandu-se la 39,93 milioane de lei, respectiv aproape 8,9 milioane de euro, a declarat ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga.

„Am cerut Romsilva, in martie, sa-si faca curat la propriu si la figurat in padurile administrate. Conducerea institutiei a inteles acest mesaj si a dispus controale in toata tara la ocoalele silvice si la directiile silvice, pe care, apoi, prin sondaj, le-am verificat si noi din minister sau chiar eu la fata locului. Au fost realizate 7.609 controale, alte 6.150 de verificari pentru avize si scoateri din fond forestier. Au fost intocmite 427 de dosare pentru sesizari penale, prejudiciul creat fiind de 39,928 milioane de lei, adica aproape 8,9 milioane de euro. Au fost aplicate 2.076 de contraventii in valoare de 7.265.000 lei si s-au constatat 179.950 de metri cubi de arbori taiati ilegali”, a afirmat Varga.

Potrivit acesteia, au fost solutionate 782 de reclamatii si sesizari.

„Inca exista situatii in care activitatea angajatilor ITRSV-urilor este pusa sub semnul intrebarii. Sunt sefi de inspectorate care au inteles ca trebuie sa realizeze controale eficiente si sa aplice legea in mod eficient. De exemplu, Inspectoratul de la Cluj a facut controale eficiente, din punctul meu de vedere. Ei au si 34 de dosare penale intocmite. In judetele Cluj, Alba, Maramures, situatia este ingrijoratoare si, in perioada urmatoare, noi, din minister, vom acorda in continuare ajutor pentru a putea finaliza acolo controalele”, a precizat ministrul delegat, citat de Agerpres.

Lucia Varga a atras atentia si asupra faptului ca s-au inregistrat si situatii in care cifrele furnizate de inspectorate sunt, din punctul sau de vedere, necorespunzatoare. „De exemplu, la Suceava, vom face o verificare la fata locului, pentru a vedea daca acolo sunt taieri ilegale atat de putine, precum mi-au fost semnalate, sau sunt asa cum au ajuns reclamatii din zona respectiva”, a adaugat ea.

Seful de la Ape si Paduri a adaugat ca s-au facut si controale incrucisate, unul dintre ele fiind inca in curs de desfasurare la Bihor, unde participa inspectori din Brasov, pentru a fi siguri de corectitudinea activitatii de control.

Ministrul delegat a mai spus ca rapoartele efectuate in urma controalelor vor fi facute publice, pe masura ce sunt finalizate. Saptamana aceasta urmeaza sa se finalizeze raportul in urma controlului din judetul Cluj, iar saptamana viitoare pentru Alba, Maramures si Suceava. In maximum doua saptamani aceste rapoarte vor fi date publicitatii, a dat asigurari Varga.

„Le-am cerut aplicarea drastica a cadrului legal existent. Din pacate, exista situatii in care constatam nereguli grave, dar, cu actuala legislatie, nu putem lua masurile eficiente pentru a descuraja acele nereguli. Ma refer la taierile la ras. Sunt cazuri in care, in afara de faptul ca am inaintat Parchetului dosarul, fiind considerata infractiune (taierea la ras – n.r.), cu actualul cadru legislativ nu s-au mai putut lua si alte masuri si sunt situatii in care sefii de ocoale au fost sanctionati doar cu avertisment sau cu taiere de 10-20% din salariu, lucru extrem de putin sanctionat fata de gravitatea faptei”, a subliniat Lucia Varga.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2