CONTROALE STAȚII CFR – Mecanici de locomotivă prinși băuți la serviciu

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Polițiștii de la transporturi au acționat, de la jumătatea lunii aprilie și pană la jumătatea acestei luni, pentru creşterea gradului de siguranţă şi securitate pe infrastructura națională de căi ferate, în colaborare cu Autoritatea de Siguranță Feroviară Română de la nivelul Autorității Feroviare Române. Obiectivele acțiunilor au fost prevenirea producerii de evenimente/accidente feroviare, prevenirea riscurilor profesionale, protecția sănătății și securității lucrătorilor, eliminarea factorilor de risc și accidentare, verificarea respectării serviciului continuu maxim admis pe locomotivă și prevenirea şi combaterea consumului de alcool și substanțe interzise, în timpul serviciului, la bordul locomotivelor/automotoarelor, în trenuri, stații de căi ferate, depouri, triaje, remize, de către personalul cu atribuții privind siguranța circulației feroviare.

În total au fost făcute 1.557 de controale, au fost legitimate 4.297 de persoane cu atribuții în siguranța circulației și au efectuat verificări în 636 de stații de cale ferată și 667 de trenuri. În cadrul activităților preventive, au fost verificate cu etilotestul/alcoolscopul 3.340 de persoane cu atribuții în siguranța circulației, de către reprezentanții A.S.F.R. și au fost verificați 560 de mecanici de locomotivă, în ceea ce privește depășirea serviciului maxim admis pe locomotive.

Poliția Romană precizează că pe durata acțiunii, polițiștii au constatat 20 de infracțiuni, fiind cercetate 22 de persoane, dintre care 15 persoane au fost depistate în flagrant delict și au aplicat 15 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.335 de lei.

EXEMPLE:
La data de 10 mai 2022, polițiștii din cadrul S.R.P.T. Constanța, în cooperare cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Siguranță Feroviară Constanța, s-au deplasat în stația C.F. Constanța-Mărfuri și au depistat un angajat în funcția de mecanic de locomotivă aflat în timpul executării serviciului pe un tren sosit în stația C.F. Palas, care emana halenă alcoolică. Mecanicul respectiv a fost testat cu aparatul alcoolscop, rezultatul fiind de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cel în cauză a fost condus la U.P.U. Constanța, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei. În acest caz polițiștii au întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de părăsirea postului și prezența la serviciu sub influența alcoolului sau altor substanțe psihoactive.

Apoi, în 22 aprilie, în urma verificărilor efectuate în stația C.F. Brazi, polițiștii Serviciului Judeţean de Poliție Transporturi Prahova, în comun cu reprezentanți din cadrul I.S.F. București, au constatat faptul că, la efectuarea schimbului de personal de pe o locomotivă electrică, care era garată, mecanicul de serviciu nu se afla pe locomotivă, acesta revenind după aproximativ 35 de minute după ce a părăsit postul. Avem și în acest caz întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de părăsirea postului și prezența la serviciu sub influența alcoolului ori a altor substanțe.

„La data de 27 aprilie 2022, polițiștii Serviciului Judeţean de Poliție Transporturi Vrancea, împreună cu inspectori din cadrul I.S.F. Galați, au controlat personalul cu atribuții în siguranța circulației feroviare în halta de mișcare Pădureni, iar, la testarea cu aparatul alcooltest a impiegatului de mișcare aflat în serviciu, a rezultat 0,38 mg/l alcool pur în aerul expirat.

A fost solicitată înlocuirea lucrătorului CFR din serviciu, iar acesta a fost transportat la Spitalul Militar Focșani, în vederea prelevării de mostre biologice, urmând a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de părăsirea postului și prezența la serviciu sub influența alcoolului ori a altor substanțe. La data de 3 mai 2022, polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Brașov i-au depistat, în stația C.F. Cristian, pe un impiegat de mișcare și un revizor de cale, care, în timpul executării serviciului, se aflau sub influența băuturilor alcoolice, respectiv la testarea cu aparatul alcooltest, a reieșit faptul că impiegatul de mișcare avea 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat și revizorul de cale 0,57 mg/l. Persoanele în cauză au fost conduse la Spitalul Clinic Zărnești, pentru recoltarea probelor biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Bărbații vor fi cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de prezența la serviciu sub influența alcoolului sau a altor substanțe. La data de 12 mai 2022, poliţiştii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Siguranță Feroviară Cluj-Napoca, au efectuat un control inopinat asupra angajaților aflați în seviciu din cadrul Sucursalei de Căi Ferate Cluj, respectiv la subunitățile din localitatea Sărmășag, județul Sălaj.

Astfel, un lucrător cu atribuții în siguranța circulației din cadrul Stației C.F. Sărmășag a fost testat cu aparatul etilotest din dotarea organelor de control A.S.F.R., rezultatul fiind de 0,40 mg/l alcool pur, în aerul expirat. Persoana în cauză a fost condusă la U.P.U. Zalău, pentru recoltare mostre biologice, în vederea determinării alcoolemiei.

Bărbatul este cercetat în stare de libertate sub aspectul săvărșirii infracțiunii de părăsirea postului și prezența la serviciu sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, precizează Poliția Romană.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2