Copiii cu dizabilitati din Maramures, o “afacere banoasa” pentru Biserica

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Asociatia Filantropia Maramureseana  aflata sub obladuirea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului intentioneaza sa preia de la Directia de Protectie a Copilului serviciile de ingrijire a copiilor cu dizabilitati care se afla in centrele de plasament. Astfel, Asociatia  Filantropia Maramures ar prelua, indirect, atat edificiile cat si tot ce exista in interior, plus angajatii si copiii bolnavi.

Presedintele Cartel ALFA Maramures, Florin Hosu spune ca angajatii, care sunt membrii in sindicatul Cartel Alfa s-ar putea trezi cu salarii mult mai mici, minimul pe economie, in contextul in care acestia au, la ora actuala, un venit net de 2.500 de lei. Tot Hosu a mai precizat pentru ZiarMM.ro faptul ca nu contesta bunavointa Asociatiei Filantropia fata de acesti copiii insa la masa discutiilor ar trebui sa fie si dansul invitat pentru a reprezenta interesele acestor angajati.

Florin Hosu, presedinte Cartel ALFA, Maramures:  “Aici intervin mai multe… Eu nu as pune in fata “filantropia” eu as zice ca e o afacere, momentan. Eu asa consider, poate ca gresesc.  Eu nu condamn intentia buna care iese la suprafata, doar ca de-a lungul istoriei s-au intamplat atat de multe lucruri cu biserica  incat am unele indoieli. Cel mai grav este faptul ca, salariatul care va lucra intr-o astfel de institutie nu va mai fi platit conform legii 153. Astfel acesta va avea o retrogradare salariala semnificativa. Biserica va lucra la niste standarde de cost mai mici. Fiind un ONG atunci va putea plati munca, cu salarul minim pe economie sau cel mult cu 100 de lei, 200 de lei fata de ce se primeste acum. In momentul de fata Biserica are un ONG in acest sens, se numeste Asociatia Filantropia Maramureseana.  Din punctul meu de vedere Biserica ar trebui sa stea de vorba si cu factorii sociali si cu sindicatele pentru a ni se prezenta clar ceea ce doresc.  S-ar putea sa ia copiii cu dizabilitati, dar sa nu existe personal. “

Hosu considera ca Asociatia Filantropia ar fi optat pentru varianta copiilor bolnavi datorita banilor.

Florin Hosu, presedinte Cartel ALFA, Maramures:  “Sunt copii cu boli neuropsihice, au diverse afectiuni de handicap. Ei saracutii nu stiu de ei. Daca-i dai o papusa sa o roteasca toata ziua asta face, indiferent ca ii da jucaria salariatul cu 3.000 de lei sau cel cu 1.400 de lei. Ei nu stiu ce mananca. Mancarea lor este mixata. Aici vorbim de suflete bolnave. Eu trag un semnal de alarma, dar nu sunt impotriva Bisericii. (…) Cladirile sunt ale celor de la HHC nu au cum sa puna mana pe cladiri. Aici sunt mai multe smecherii. De ce nu iau copii normali? De ce? Pentru ca cel bolnav nu stie ce mananca. I se mixeaza mancarea si i se da pe gat. “

Preotul Vasile Fodorut, presedintele Asociatiei Filantropia Maramures recunoaste ca exista o astfel de actiune de preluare acestor servicii si spune ca nu exista vreun alt interes.

Preot Vasile Fodorut, presedinte Asociatia Filantropia Maramures:  “Da, intr-adevar asa este. Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului impreuna cu alte ONG-uri care functioneaza cu binecuvantarea Episcopiei , cum este si Asociatia Filantropica Sf. Iosif Marturisitorul a carui presedinte sunt si care are o activitate de peste 15 ani in domeniul asistentei sociale si-a aratat oarecum interesul de-a intinde o mana de ajutor acestei  activitati pe care Biserica dintotdeauna si-a asumat-o. In primul rand vrem sa-i ajutam in conditiile in care, conditiile de viata, de hrana, de ingrijire stim cum sunt, in momentul de fata. Eu cred ca in presa s-a oglindit foarte mult faptul ca e foarte greu sa ingrijesti astfel de tineri cu dizabilitati. Ei bine, Biserica vrea sa intinda o mana in sensul acesta. (…)

Noi stim exact care este situatia acolo. Viata acestor oameni este foarte grea. Dorinta noastra  este de a aduce un plus valoare. Departe de noi gandul de a avea vreun interes de orice natura. Discutiile, negocierile sunt in punctul in care vedem ce resurse va pune la dispozitie Ministerul  Muncii care supravegheaza aceste activitati si analizam resursele noastre din sponsorizari  din ajutorul parohiilor. Altfel nu are rost sa ne angajam intr-o activitate pe care nu o putem duce la bun sfarsit. ”

Preotul contestat de seful Cartel ALFA

Vis-à-vis de salariile angajatilor din aceste centre, preotul Fodorut spune ca salariile raman aceleasi. Pe de alta parte, seful de la Cartel ALFA il contesta pe parintele Fodorut. Mai mult, preotul sustine ca nu au existat discutii cu oficialitati insa Hosu este sigur ca intalnirile au avut loc.

Preot Vasile Fodorut, presedinte Asociatia Filantropia Maramures: “In momentul de fata suntem in negocieri. E clar ca salariile acestea pe care le au acum, raman. Nici nu se pune problema. Eventual daca putem sa obtinem ceva mai mult pentru ei (n.r.-se refera la un plus la salar). Sunt doar discutii, nu s-a semnat inca niciun protocol. Inca nu am stat de vorba cu niciun oficial al Consiliului Judetean, eu personal. Nu avem un document oficial de la Ministerul Muncii sa vedem exact  cum stau lucrurile. (…) O sa incercam doacamdata in cateva centre sa vedem, nu vrem sa sarim cu capul inainte pana nu vedem cum stau lucrurile.”

Florin Hosu, presedinte Cartel Alfa, Maramures:  “Daca standardul de cost pentru un copil cu probleme din centru este la aproximativ 2.900 de lei pe luna, aici includem si procent din salarul angajatului. Acum, dupa intrarea in vigoare a Legii 153 costurile au ajuns la aproximativ 7.000 de lei/luna. De unde sa dea Biserica? Nu-i cred ca lasa salariile asa cum sunt  si sa dea si plus pentru ca nu au cum. (…)

S-au intalnit Preafericitii cu domnul Zetea. Sunt foarte sigur. Asa s-a si creat aceasta Asociatie. Discutii cu domnul Zetea au fost in sensul acesta. Ca domnul Zetea inca nu a dat drumul e cu totul altceva. Inseamna ca mai analizeaza si dansul. Eu vreau sa trag un semnal de alarma pentru a nu ne arunca in rau fara sa avem colacul de salvare legat de noi. Linistea asta ma deranjeaza pe mine. Eu am solicitat unor preoti sa ne cheme si pe noi, sindicatele, la o discutie transparenta  sa vedem care e strategia lor. Nu ne cheama iar lucrul acesta ma nelinisteste…”

ERATA

Cu toate ca preotul Fodorut a folosit termenul de “Biserica” in declaratiile sale, acesta a tinut sa faca o “erata” pe principiul ca noi suntem confuzi in idea in care Biserica nu ar avea nicio legatura cu preluarea copiilor cu dizabilitati ci Asociatia Filantropia Maramureseana.

Preot Vasile Fodorut, presedinte Asociatia Filantropia Maramures: “Asociatia Filantropia functioneaza cu binecuvantarea Episcopiei dar este un ONG sub obladuirea Bisericii dar nu e vorba de Biserica Ortodoxa Romana. Nu-si asuma Episcopia Maramuresului si Satmarului, sa nu faceti aceasta confuzie pentru ca eu stiu ca in presa lucrurile se rostogolesc intotdeauna destul de interesant.  Nu as vrea sa se inteleaga ca Episcopia Maramuresului si Satmarului. Biserica Ortodoxa Romana preia niste asezaminte pe care vrea sa le exploateze sau vrea sa le imbunatateasca. Sa nu transmiteti mesajul acesta. Este un ONG acreditat, licentiate care are binecuvantarea Episcopiei. Este o entitate de sine statatoare (…) Nu as vrea sa se inteleaga ca Biserica. Dumneavoastra faceti o confuzie.”

Ana AVRAM

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2