Copiii cu un comportament antisocial sunt predispusi la somaj sau saracie la varsta adulta

PNL

Persoanele care au avut un comportament agresiv, hiperactiv sau antisocial in scoala sunt predispuse la saracie, la a deveni asistate social, nu-si gasesc loc de munca sau risca o moarte prematura, potrivit unui studiu preluat miercuri de Xinhua, informeaza AGERPRES.

Cercetarea, realizata de Universitatea din Michigan, a ajuns la concluzia ca un astfel de comportament antisocial este un puternic indicator, alaturi de abilitatile cognitive scazute, pentru problemele pe care unele persoane le au in a fi integrate in campul muncii pana la varsta de 50 de ani.

Studiile despre reusita pe plan socioeconomic s-au concentrat, pana acum, pe abilitatile cognitive si pe performanta scolara ca principali indicatori.

Recent, cercetatorii au inceput sa inteleaga ca factori non-cognitivi cum ar fi sanatatea mintala, problemele de comportament si personalitatea joaca un rol important in reusita academica, integrarea pe piata muncii si rezultatele asociate.

Jukka Savolainen, de la Institutul pentru Analiza Sociala al Universitatii din Michigan, a folosit date din Studiul Longitudinal al Personalitatii si Dezvoltarii Sociale realizat in orasul finlandez Jyvaskyla si care a urmarit evolutia comportamentului locuitorilor de la varsta de 8 ani pana la 50 de ani.

Regiunea este omogena din punct de vedere etnic si socioeconomic si ofera sociologilor date pe baza carora pot studia modul in care personalitatea influenteaza vietile oamenilor.

Savolainen si colegii sai au analizat comportamentul a 369 de persoane in diferite momente ale vietii (la 8, 14, 27, 36, 42 si 50 de ani).

Pentru varsta de 8 ani, studiul a colectat evaluarile facute de colegi si profesori privind predispozitia catre comportament antisocial, performantele scolare, precum si variabile referitoare la sex si statutul socioeconomic al familiei.

Pentru 14 ani, studiul a inregistrat evaluarile profesorilor referitoare la eventuale probleme de comportament si statisticile scolilor despre rezultatele la invatatura.

Odata cu debutul varstei adulte, studiul a inregistrat, pe baza unui chestionar completat de subiect si a datelor din registrele administrative, statutul socioeconomic al participantilor si comportamentul deviant precum consumul excesiv de alcool.

Pentru varsta de 50 de ani, statutul socioeconomic a fost masurat folosind informatii fiscale, dosarele medicale si cele de la evidenta populatiei.

“Exista o puternica tendinta antisociala care incepe cu un tip de lipsa de control care mai tarziu se manifesta prin delincventa si comportament antisocial”, spune Savolainen. “In timp ce unii oameni se maturizeaza, altii continua sa duca o viata tumultoasa, au probleme cu alcoolul, sunt violenti sau divorteaza”.

Cercetatorii nu au gasit o cauza directa intre tendintele antisociale din copilarie si excluziunea socioeconomica, inclinatiile antisociale favorizeaza insa problemele de comportament din adolescenta, comportamentul infractional din viata de adult si, in cele din urma, excluziunea socioeconomica de la varsta mijlocie.

“Argumentul principal al acestui studiu este analiza traseului comportamentului antisocial din punct de vedere noncognitiv, prin trasarea acestor stadii ale vietii, ca factor determinant pentru saracia persistenta si pentru dezavantajele socioeconomice”, a mai spus Savolainen.

Studiul a fost publicat marti in revista ”Developmental Psychology”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1