Copiii pana in 3 ani nu vor mai putea fi institutionalizati

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Copiii cu varsta pana la trei ani nu vor mai putea fi institutionalizati, iar pana in 2020 Romania nu va mai avea copii in centrele de plasament, potrivit obiectivelor cuprinse in strategia privind drepturile copiilor 2014 – 2020 anuntata, duminica, de ministrul Muncii, Rovana Plumb, transmite Agerpres.

“Incepem sa conturam si sa finalizam, impreuna cu experienta si expertiza pe care UNICEF ne-o ofera, strategia pentru copii pana in 2020, pentru drepturile lor. Am doua obiective — unul pe termen imediat, celalalt pana in 2020.

Obiectivul nostru este ca pana in 2020 sa nu mai avem copii in centre de plasament, iar pe termen scurt, al doilea obiectiv pe care il avem — si sper ca acest lucru sa se finalizeze pana la sfarsitul acestei sesiuni a legislativului — este acela de a nu mai avea niciun copil cu varsta pana la 3 ani in institutii. Acestea sunt doua obiective majore, dar strategia contureaza si multe alte directii strategice, astfel incat sa reducem saracia in randul copiilor, sa va avem sanatosi, sa va avem educati, pentru ca acest lucru este foarte important pentru societatea noastra”, le-a spus Rovana Plumb parintilor si copiilor prezenti la Muzeul Satului, la un eveniment dedicat copiilor.

In ceea e priveste procesul de dezinstitutionalizare a copiilor, care trebuie sa se finalizeze in 2020, ministrul Muncii a precizat ca acesta se va baza pe un program prin care asistentii maternali, asistentii sociali, la nivelul fiecarei comunitati locale, se vor ocupa de viata copiilor.

“In ceea ce priveste interzicerea institutionalizarii copiilor pana la trei ani, avem un proiect de lege care va fi adoptat de Parlament pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare. Incercam sa ii trimitem in familii. Ei, acum, sunt ingrijiti in cadrul familiilor, dar doar cei pana la varsta de 2 ani. Varsta va creste pana la 3 ani, deci niciun copil cu varsta pana la 3 ani nu va mai fi institutionalizat”, a adaugat seful de la Munca.

Ea a tinut sa ureze “La multi ani!” tuturor copiilor si sa le spuna ca ei reprezinta viitorul, dar si sa dea asigurari parintilor ca autoritatile vor face tot posibilul ca acestia sa fie pe primul loc, in acest sens fiind elaborata si aceasta strategie privind drepturile copiilor pana in anul 2020.

La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Gabriela Coman, a explicat ca familiile sarace, cu probleme, trebuie sustinute, aceasta fiind solutia pentru a nu mai ajunge copii in institutii.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2