Copiii sunt capabili sa proceseze informatii inca din perioada intrauterina

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Copiii pot incepe sa proceseze si sa inteleaga informatii inca din faza intrauterina, releva cercetatori de la Facultatea de medicina din cadrul Universitatii din Florida, intr-un studiu publicat recent in revista Infant Behavior and Development citata de Agerpres.

Studii anterioare aratau ca procesul de invatare incepe imediat dupa nastere. Acum, s-a descoperit ca acest lucru se intampla mult mai devreme, in timpul celei de-a 34-a saptamani de sarcina, cand s-a dovedit ca fatul este capabil sa asimileze concepte noi, relateaza www.scienceworldreport.com.

„Vocea mamei este sursa predominanta de stimulare senzoriala in dezvoltarea fatului”, a explicat Charlene Krueger, cercetator si profesor la Universitatea din Florida, care a participat la studiu. Aceasta cercetare evidentiaza cat de complex este fatul in cel de-al treilea trimestru de sarcina si sugereaza ca vocea mamei este implicata in dezvoltarea timpurie a invatarii si capacitatii de memorare. Acest lucru ar putea afecta modul in care abordam ingrijirea si stimularea copilului prematur, a rezumat cercetatoarea.

In cadrul acestui studiu, cercetatorii au examinat 32 de femei gravide, vorbitoare native de limba engleza. Tuturor participantelor li s-a cerut sa recite de trei ori o rima de 15 secunde, de doua ori pe zi, din saptamana a 28-a pana in saptamana a 34-a. Cercetatorii au studiat orice semne de invatare, in special in timpul saptamanilor a 28-a, a 32-a, a 33-a si a 43-a de sarcina, prin masurarea ritmului cardiac al copiilor, in timp ce ascultau o inregistrare a rimei respective, recitata de o alta femeie. Un ritm cardiac lent ar fi un semn de invatare, potrivit cercetatorilor. Ei au efectuat experimentul si pe al doilea grup de fetusi care au auzit o rima diferita, inregistrata cu vocea unei femei straine.

Rezultatele au aratat ca pana in saptamana a 34-a, fetusii care au ascultat aceeasi rima ca aceea recitata de mama lor au avut un ritm cardiac usor mai lent decat grupul de control, la care acest ritm a fost vizibil din saptamana a 34-a pana in saptamana a 38-a. Mai mult, pana in saptamana a 38-a, fetusii care au auzit aceeasi rima ca a mamei, dar recitata de o alta femeie au avut o incetinire a ritmului cardiac mai marcata si mai sustinuta. Cu toate acestea, cei care au ascultat o rima diferita auzita prin vocea unei straine au avut un ritm cardiac rapid.

„Acest studiu ne-a ajutat sa intelegem mai multe despre modul in care un fat poate invata un fragment de exprimare si daca acest fragment ar putea fi amintit cateva saptamani mai tarziu, chiar si fara a-l auzi zilnic”, a explicat Krueger pentru agentia Reuters. „Acest lucru ar putea avea implicatii pentru copiii care sunt nascuti prematur, inainte de a 37-a saptamana de sarcina, in ceea ce priveste impactul pe care o interventie precum vocea mamei lor l-ar putea avea pentru a se obtine rezultate mai bune la aceasta categorie de copii cu risc ridicat”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2